Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2019

Οι υψηλές προσδοκίες της Ικτίνος και τα μηνύματα από την Ελτον

Οι υψηλές προσδοκίες της Ικτίνος και τα μηνύματα από την Ελτον

ΕΛΤΟΝ XHMIKA. Αυξημένο είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή, που έχει κερδίσει 48% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο (από το 1,13 στο 1,67 ευρώ).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι απορροφήθηκαν πρόσφατα με ευκολία (κατά πληροφορίες, κυρίως από εγχώριο θεσμικό επενδυτή) τα 300.000 κομμάτια που ρευστοποίησε η επίσης εισηγμένη Περσεύς. Παρά τη σημαντική άνοδο που έχει επιδείξει ο τίτλος στο ταμπλό, η πρόθεση της διοίκησης να προτείνει για φέτος μέρισμα κατά 50% υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (0,06 αντί για 0,04 ευρώ) οδηγεί τη σχετική απόδοση της ΕΛΤΟΝ στο καθόλου ευκαταφρόνητο 3,6%.

 

ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ. Νέα άνοδο οικονομικών επιδόσεων περιμένει για φέτος η εταιρεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά της αποτελέσματα (πέρυσι ενέγραψε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη 4,35 εκατ. ευρώ από την εξαγορά του υπόλοιπου 80% της εταιρείας Latirus).

Πέρα από τις επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας (νέο εργοστάσιο, περισσότερα λατομεία), η εισηγμένη εταιρεία αναμένεται να ευνοηθεί και από τη διεθνή συγκυρία: «Τα ιταλικά µάρµαρα τύπου Carara έχουν περιορίσει την παραγωγή τους και ως εκ τούτου οι τιμές τους είναι τριπλάσιες ή και τετραπλάσιες των αντίστοιχων ελληνικών. Η συγκυρία αυτή έχει στρέψει τη διεθνή χονδρική προς την Ελλάδα, όπου υπάρχουν µάρµαρα ποιότητας, όπως ο λευκός βώλακας ή το Golden Spider, το οποίο είναι µονοπωλιακό προϊόν της Ικτίνος, με αποτέλεσμα η εταιρεία αλλά και όλος ο κλάδος μαρμάρου να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών πώλησης ογκομαρμάρου και όλων των προϊόντων επεξεργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο αποτελεσμάτων της εισηγμένης.

Υ.Γ.: Διψήφιο μεν το P/E, αν δεν συνυπολογιστούν τα έκτακτα κέρδη του 2018, ωστόσο πολύ σημαντική και η αξία της έκτασης στον νομό Λασιθίου, που προορίζεται για μεγάλο τουριστικό project.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v