Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2019

Ηρθαν τα... πάνω κάτω με τις μετοχές της Τιτάν

Ηρθαν τα... πάνω κάτω με τις μετοχές της Τιτάν

Επί μακρά σειρά ετών πολλοί επενδυτές του ΧΑ αγόραζαν προνομιούχες μετοχές της Τιτάν, επειδή ήταν αρκετά φτηνότερες από τις κοινές (κατά περίπου 4 έως 5 ευρώ). Άλλοι το έκαναν γιατί η μερισματική απόδοση του τίτλου ήταν ελκυστικότερη και άλλοι πάλι, προσδοκώντας πως κάποτε οι προνομιούχες θα μετατρέπονταν σε κοινές και έτσι θα καρπώνονταν λίγο-πολύ τη διαφορά (κεφαλαιακό κέρδος).

Σήμερα ωστόσο έχουν έρθει τα… πάνω κάτω.

Η προνομιούχος μετοχή βρίσκεται ψηλότερα από την κοινή, καθώς η πρώτη έκλεισε χθες στα 17,55 ευρώ και η δεύτερη στα 17,20, έχοντας υψηλό δωδεκαμήνου τα 22,90 ευρώ. Επιπλέον, τόσο η κοινή όσο και η προνομιούχος μετοχή βρίσκονται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των τιμών ανταλλαγής, οι οποίες θα προσφερθούν σε περίπτωση που επιτύχει με ποσοστό άνω του 90% το εγχείρημα της δρομολογούμενης δημόσιας πρότασης (στόχος η μεταφορά της έδρας της εταιρείας από την Αθήνα στο Βέλγιο).

Τα πράγματα μάλιστα κινδυνεύουν να γίνουν ιδιαίτερα σύνθετα, αν το ποσοστό επιτυχίας της δημόσιας πρότασης υπερβεί μεν το 75%, αλλά όχι και το 90%, προκειμένου να γίνει το περιβόητο squeeze out.

Γιατί τότε στο ΧΑ θα διαπραγματεύονται δύο διαφορετικού τύπου μετοχές Tιτάν! Αυτές της Titan International με έδρα το Βέλγιο, και οι εναπομείναντες τίτλοι της σημερινής Tιτάν, με έδρα την Αθήνα. Και θα πρόκειται για δύο διαφορετικούς τίτλους που θα αντιστοιχούν σε διαφορετικού ύψους περιουσιακά στοιχεία και λογικά θα έχουν διαφορετικές τιμές!

Θα μιλάμε τότε για το μπλέξιμο της... αρκούδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v