Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 6 2019

ΕΛΤΡΑΚ: Η δημόσια πρόταση που… δεν ξάφνιασε τους μετόχους

ΕΛΤΡΑΚ: Η δημόσια πρόταση που… δεν ξάφνιασε τους μετόχους

Στην περίπτωση της ΕΛΤΡΑΚ δεν ήταν πολλοί εκείνοι που ξαφνιάστηκαν από την κίνηση των βασικών μετόχων να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση. Και αυτό, γιατί η συμπεριφορά της εταιρείας προς τη μειοψηφία ήταν ιδιαίτερα αλλαγμένη κατά τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, από τότε που δόθηκε η δυνατότητα διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου, η ΕΛΤΡΑΚ διάλεγε ημερομηνίες πολύ κοντά στην εκπνοή της προθεσμίας και δεν απαντούσε σε καμιά ερώτηση των μετόχων (πλην των τυπικών θεμάτων της ΓΣ) με αιτιολογία ότι σε λίγες ημέρες (τέλη Σεπτεμβρίου) θα ανακοινώνονταν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα.

Αρκετοί μέτοχοι μειοψηφίας είχαν σχηματίσει την εντύπωση πως ήταν πλέον… ανεπιθύμητοι και πως αργά ή γρήγορα η εταιρεία θα έβγαινε από το ταμπλό του ΧΑ. Όλα αυτά άλλωστε, τα συζητούσαν και μεταξύ τους. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών, ήταν οι εκπλήξεις -άλλοτε θετικές και άλλοτε όχι- που προκαλούσαν στους μετόχους οι κινήσεις της διοίκησης. Για παράδειγμα, το 2017 η διοίκηση είχε ανακοινώσει αρχικά πως δεν θα διανείμει καθόλου μέρισμα.

Στη συνέλευση του Σεπτεμβρίου μοίρασε «τελευταία στιγμή» κάποιο μικρό ποσό και λίγο καιρό αργότερα αποφάσισε την επιστροφή ποσού-μαμούθ προς τους μετόχους! Η αρνητική έκπληξη ήρθε φέτος, όταν η διοίκηση συμφώνησε να… καταβάλλει επτά εκατ. ευρώ μετρητά στη θυγατρική της ΕΛΤΡΕΚΚΑ, προκειμένου στη συνέχεια να την πουλήσει έναντι συμβολικού ανταλλάγματος! Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛΤΡΑΚ ήταν μια εταιρεία που πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ήταν κερδοφόρος και έδινε μερίσματα στους μετόχους της.

Μάλιστα, η ίδια εφάρμοζε σε τακτική βάση από προηγούμενες δεκαετίες τη δυνατότητα επανεπένδυσης του μερίσματος, μέθοδο που το ευρύ κοινό έμαθε μόλις φέτος από τον ΟΠΑΠ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης η ΕΛΤΡΑΚ διατήρησε ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά πολύ στο μέλλον, στο βαθμό που θα δούμε την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα.

Τέλος, το επίπεδο των 3,288 ευρώ στο οποίο θα γίνει πιθανότατα η δημόσια πρόταση, θα είναι το υψηλό της πενταετίας στο ταμπλό του ΧΑ. Να δούμε τώρα, το πώς θα αντιδράσουν οι μέτοχοι μειοψηφίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v