Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2019

Η Εθνική Ασφαλιστική, η προίκα από τα ομόλογα και η πώληση

Η Εθνική Ασφαλιστική, η προίκα από τα ομόλογα και η πώληση

Πρόκριμα για καλύτερη αποτίμηση στο εγχείρημα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελούν τα αποτελέσματα της εταιρείας κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, καθώς ο γνωστός ασφαλιστικός όμιλος εμφανίζεται με αυξημένο μερίδιο αγοράς και με πολύ υψηλότερα ίδια κεφάλαια σε σχέση με την «περιπετειώδη» απόπειρα του 2018.

«Τότε ως βάση πώλησης είχαμε τα αποτελέσματα του 2017, ενώ αυτή τη φορά οι προσφορές θα πρέπει να έχουν ως βάση τις εκτιμώμενες οικονομικές επιδόσεις του 2019», αναφέρει γνωστό στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας:

«Μέσα στη διετία 2018-2019, η Εθνική Ασφαλιστική έχει διευρύνει τα μερίδια αγοράς της, έχει σημειώσει υψηλή λειτουργική κερδοφορία (38,2 εκατ. ευρώ προ φόρων επίδοση στο φετινό πρώτο εξάμηνο) και τέλος έχει ευνοηθεί από την έντονα ανοδική πορεία των ομολόγων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η απόφαση της Εθνικής να αναταξινομήσει ομόλογα από το πάγιο (διακρατούμενα μέχρι τη λήξη) στο κυκλοφορούν ενεργητικό της (χαρτοφυλάκιο διαθέσιμο προς πώληση) συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό προκειμένου το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της να εκτιναχθεί από τα 804 εκατ. της 31ης/12/2018 στο ένα δισ. ευρώ στις 30/6/2009.

Μάλιστα, ενδεχόμενη ρευστοποίηση των ομολόγων αυτών (από την 30η Ιουνίου έως σήμερα οι τιμές τους έχουν αυξηθεί περαιτέρω) θα μετατρέψει τις «λογιστικές υπεραξίες» σε μετρητά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσέλκυση υποψήφιου αγοραστή, σε μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

 

PQH: Σήμερα, κατατίθενται ενδεικτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις οφειλόμενου κεφαλαίου 1,1 δισ. ευρώ (project Aeolus)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v