Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2019

Η Μινέρβα και πού «ποντάρει» το private equity fund «Diorama» 

Η Μινέρβα και πού «ποντάρει» το private equity fund «Diorama»

Ένα βήμα πριν την αλλαγή ιδιοκτησίας, 40 χρόνια μετά την απόκτησή της από την PZ Cussons, βρίσκεται η Mινέρβα ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων.

Χθες ανακοινώθηκε από τον πολυεθνικό όμιλο η υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA) με το private equity fund Diorama, το οποίο διαχειρίζεται η DECA Investments. Εκτός απροόπτου, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα, καθώς δεν υπάρχουν, όπως πληροφορείται η στήλη, άλλες σημαντικές αιρέσεις, πλην των απαραίτητων εγκρίσεων.

Εταιρεία, η οποία ελέγχεται από τη Diorama, θα αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Mινέρβα Ελαιουργική, καταβάλλοντας 45,1 εκατ. ευρώ. Στην πράξη το τίμημα είναι χαμηλότερο, αν συνυπολογισθεί το καθαρό ταμείο της εταιρείας.

Εφόσον η συναλλαγή ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη κίνηση, στην οποία έχει προβεί το fund, βάσει ποσοτικών (ύψος του τιμήματος, απόκτηση του απόλυτου ελέγχου της Mινέρβα), αλλά και ποιοτικών κριτηρίων (απόκτηση εταιρείας με ευρείας αναγνωσιμότητας προϊόντα).

Γιατί στη νέα επένδυσή του το fund επίλεξε να αυξήσει τον… διασκελισμό του;

Η λογική προβολή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στοχεύει, αφενός στην αξιοποίηση των household brands της Mινέρβα για να αναζωογονήσει την ίδια την εταιρεία και αφετέρου στην ανάπτυξη συνεργειών με το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών του.

Άλλωστε, κάποιες εξ αυτών δραστηριοποιούνται σε συγγενείς κλάδους, όπως για παράδειγμα η βιομηχανία μεταποίησης τομάτας και παραγωγής χυμών η Damavand, έχοντας διευρύνει, μάλιστα, σημαντικά τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό, τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για ενδιαφέρον στοίχημα, καθώς η Mινέρβα θεωρείται από την αγορά ως «κοιμώμενος γίγαντας». Αν ξυπνήσει, τα οφέλη για το fund και την εγχώρια οικονομία θα είναι μεγάλα, καθώς δραστηριοποιείται σε κλάδους, όπου η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (ελαιόλαδο,  φέτα), το οποίο δεν έχει ακόμη, πλήρως, αξιοποιηθεί.

Υ.Γ:  Την Άνοιξη του 2018, η PZ Coussons, ως αποκλειστική μέτοχος της Mινέρβα, εισέπραξε από την τελευταία 11,92 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου. Στην πράξη επρόκειτο για δάνεια, που είχαν δοθεί και η απαίτηση συμψηφίστηκε με την επιστροφή κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v