Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2019

Το δολάριο, η γκρίνια Τραμπ και οι κερδισμένοι Ελληνες

Το δολάριο, η γκρίνια Τραμπ και οι κερδισμένοι Ελληνες

Πολύ κουβέντα γίνεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις ισοτιμίες. Άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έπαψε όλο το καλοκαίρι να εξαπολύει πυρά πότε προς το Πεκίνο και πότε προς τον Μάριο Ντράγκι κατηγορώντας τους για «χειραγώγηση» του γουάν και του ευρώ που οδηγεί υψηλότερα το δολάριο και πληγώνει την αμερικανική οικονομία.

Οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά αδιάφορες, είναι, πάντως, για την Ελλάδα και δη για ισχυρούς εξαγωγικούς ομίλους τα έσοδα και τα κέρδη των οποίων εξαρτώνται από την πορεία του αμερικανικού νομίσματος.

Ετσι, στην συγκυρία ευνοημένες εμφανίζονται τόσο οι δυο μεγάλες εταιρείες πετρελαίου (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil), όσο και δυο ισχυροί μεταλλουργικοί όμιλοι: η Mytilineos και η Βιοχάλκο.

Δεν είναι τυχαία η σχετική επισήμανση που έκαναν τα ΕΛ.ΠΕ. στα εξαμηνιαία αποτελέσματα του ομίλου: «Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διατηρήθηκε στα 1,12 ευρώ κατά μέσο όρο, με το δολάριο να συνεχίζει να ενισχύεται, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυο ετών. Σημειώνεται ότι, το ισχυρό δολάριο έναντι του ευρώ ευνοεί εταιρείες με διεθνοποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, σε κλάδους όπως αυτόν της διύλισης που οι τιμές πρώτης ύλης και προϊόντων εκφράζονται σε δολάρια».

Και ας γκρινιάζει ο Τραμπ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v