Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2019

Η Καράτζης, οι κινήσεις του βασικού μετόχου και τα δύο ερωτήματα

Η Καράτζης, οι κινήσεις του βασικού μετόχου και τα δύο ερωτήματα

Η μετοχή προ πενταετίας διαπραγματευόταν προς 3,29 ευρώ, ξεκίνησε τη φετινή χρονιά στα 6,35 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 7,80 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από αυτό το πενταετές ράλι (+137%), ο βασικός μέτοχος αντί να μειώσει το ποσοστό του πουλώντας μετοχές στο ταμπλό του ΧΑ, βγήκε στις 5 Νοεμβρίου του 2019 αγοραστής, αποκτώντας ένα επιπλέον 2,04% της εταιρείας προς περίπου 7,838 ευρώ ανά τεμάχιο! Με τον τρόπο αυτό, το free float της μετοχής περιορίζεται ακόμη περισσότερο, κοντά στο 16%.

Βέβαια, μία ημέρα αργότερα, η Καράτζης ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας ΚΕΝ (εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας) στη Volton, σημειώνοντας πως «από την πώληση αυτή εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν θετικά τα αποτελέσματα της εταιρείας και θα αποτυπωθεί η θετική επίδραση στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου Καράτζη στις 31/12/2019».

Ερώτηση πρώτη: Οι δύο εξελίξεις που δημοσιοποιήθηκαν με διαφορά μιας ημέρας, σχετίζονται μεταξύ τους ή απλά συνέπεσαν χρονικά;

Ερώτηση δεύτερη: Γιατί άραγε οι μέτοχοι μειοψηφίας να πρέπει να περιμένουν έως τη δημοσίευση της λογιστικής κατάστασης της 31ης/12/2019 (δηλαδή έως τα τέλη Απριλίου 2020), προκειμένου να ενημερωθούν για το ύψος του οφέλους που έχει προκύψει;

Θυμίζουμε πως και σε παλαιότερη περίπτωση (πώληση ακινήτου του Ομίλου Καράτζη στην TUI) οι επενδυτές μειοψηφίας είχαν ενημερωθεί με μεγάλη καθυστέρηση για τα υψηλά κέρδη που είχαν προκύψει από τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

ΥΓ: Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η πώληση της ΚΕΝ θα επιδράσει θετικά στην εταιρεία και στη μετοχή, γιατί θα εκλείψει πλέον μια δραστηριότητα με αβέβαια (κατά την εκτίμησή τους) αποτελέσματα. Το 2018 η ΚΕΝ σημείωσε κύκλο εργασιών 102 εκατ. ευρώ, καθαρή ζημία 605 χιλ. ευρώ (επηρεασμένη από προβλέψεις επισφαλών πελατών 1,2 εκατ. ευρώ) ενώ εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 169 χιλ. ευρώ.

ΥΓ 2: Η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή, μετά από επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 14,1 εκατ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v