Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2019

Το κρίσιμο ερώτημα για τις δεσμεύσεις περιουσίας

Το κρίσιμο ερώτημα για τις δεσμεύσεις περιουσίας

ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Την προηγούμενη εβδομάδα η στήλη αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που ψηφίστηκαν σχετικά με τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες διατάσσονται από τον πρόεδρο της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

Είχαμε λοιπόν επισημάνει ότι:

Πρώτον, η συγκεκριμένη δέσμευση θα έχει ισχύ μόνο για 18 μήνες και ότι εφόσον παρέλθει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα τίθεται στην κρίση του ανακριτή ή του δικαστικού συμβουλίου -κατά περίπτωση- η επικύρωσή της ή μη. Δηλαδή, οι εν λόγω δικαστικές αρχές θα αποφαίνονται εφεξής εάν η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την παρέλευση του 18μήνου, επ' αόριστον, ή αν θα καταργηθεί και

δεύτερον, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αυτή την περίοδο κοντεύει να εκπνεύσει το 18μηνο από τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων -μεταξύ πολλών άλλων- στην υπόθεση Folli Follie.

Στη συνέχεια λάβαμε σειρά μηνυμάτων από γνώστες της αγοράς, οι οποίοι μας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως η πρόνοια του θεσμικού πλαισίου είναι ιδιαίτερα αμφίβολη!

«Σήμερα εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων. Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι θα εξεταστούν όλες αυτές σε μόλις τρεις μήνες, όταν είναι ήδη γνωστά τα σχετικά προβλήματα της δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τους χρόνους απονομής της;» ερωτούν χαρακτηριστικά.

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να δεσμεύονται «επ' αόριστον» οι περιουσίες κατηγορουμένων; Ασφαλώς και όχι. Σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, που κινείται με ρυθμό... χελώνας!

Αλλιώς «δίκαιη» λύση δεν θα βρεθεί...

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς κινείται -ή και ενδεχομένως για το πώς θα κινηθεί στο ορατό μέλλον- η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι το παρακάτω.

Γνωστή (μη τραπεζική) μεσαίου μεγέθους χρηματιστηριακή εταιρεία διαθέτει μέχρι σήμερα μόνο ένα πρόγραμμα διαχείρισης μετοχών του ΧΑ, αυτό που ακολουθεί τους τίτλους του δείκτη FTSE-ATHEX-25.

Από την 1η Δεκεμβρίου ωστόσο λανσάρει (και ενημερώνει σχετικά τους πελάτες της) δύο ακόμη προγράμματα διαχείρισης χαρτοφυλακίου:

Το πρώτο, το οποίο στοχεύει σε εταιρείες της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και το δεύτερο, που εστιάζει σε τίτλους οι οποίοι μοιράζουν συστηματικά κατά την τελευταία πενταετία υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Η κίνηση αυτή είναι το αποτέλεσμα της διάψευσης δύο μύθων που ταλαιπώρησαν για πολλά χρόνια τους Έλληνες επενδυτές:

α) Χρηματιστηριακά κέρδη μπορεί κάποιος να επιτυγχάνει μόνο από τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης που είναι «σοβαρές» και όχι από τις υπόλοιπες. Ωστόσο, ο δείκτης των small caps έχει καταγράψει κέρδη 130,5% κατά την τελευταία πενταετία, έναντι -6,6% του Γενικού Δείκτη κατά την ίδια περίοδο.

β) Οι χρηματικές διανομές αποτελούν δευτερεύουσα υπόθεση σε μια χρηματιστηριακή επένδυση (το αντίθετο φαίνεται να έχει δείξει το ταμπλό, ιδίως σε ένα περιβάλλον οριακών ή και αρνητικών επιτοκίων που επικρατεί στις μέρες μας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v