Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2019

Σφηνάκια για Καράτζη και κυπριακές τράπεζες

Σφηνάκια για Καράτζη και κυπριακές τράπεζες

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Χρηματιστηριακοί αναλυτές προσπαθούν να «σκανάρουν» τη μετοχή της Καράτζης, μετά και την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας ΚΕΝ.

Ξεκινούν λοιπόν από τα περυσινά καθαρά κέρδη των 7,5 εκατ. ευρώ και συνεχίζουν:

Πρώτον, πέρυσι η θυγατρική ΚΕΝ ήταν ζημιογόνος (έκτακτες προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων), ενώ φέτος δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα, καθώς πουλήθηκε πρόσφατα.

Δεύτερον, το 2018 το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Nana Princess στην Κρήτη υποχρεώθηκε σε ζημίες, λόγω του ότι ήταν η πρώτη χρονιά λειτουργίας του. Φέτος, δεν αναμένεται να είναι ζημιογόνο.

Τρίτον, η βιομηχανική δραστηριότητα εκτιμάται ότι φέτος δεν θα έχει χειρότερα αποτελέσματα από πέρυσι (ίσως και καλύτερα) ενώ δεν προβλέπονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τα κέρδη από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Άρα λοιπόν, η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου δείχνει πως φέτος θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περυσινή επίδοση των 7,5 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον, στην προαναφερθείσα αυξημένη λειτουργική κερδοφορία θα πρέπει να προστεθούν έκτακτα κέρδη ύψους 10 εκατ. ευρώ από την πώληση της ΚΕΝ. Η συγκεκριμένη πώληση θα αποφέρει μετρητά 14,1 εκατ. ευρώ, (όταν στις 30/6/2019 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανερχόταν σε 12,43 εκατ. ευρώ) και θα ενισχύσει κατά 10 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια, σε σχέση με τα 138,2 εκατ. που είχε η εισηγμένη στις 30/6/2019.

Με δεδομένη λοιπόν την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης γύρω στα 117,5 εκατ. ευρώ, μιλάμε για μια μετοχή που διαπραγματεύεται με επαναλαμβανόμενο P/E χαμηλότερο (ή και αρκετά χαμηλότερο) του 15, με διαφαινόμενο μηδενικό καθαρό τραπεζικό δανεισμό και με αποτίμηση γύρω στο 20% χαμηλότερη από την καθαρή της θέση.

ΥΓ: Ο βασικός μέτοχος αγόρασε πρόσφατα ένα επιπλέον 2% της εταιρείας προς 7,84 ευρώ ανά τεμάχιο, δηλαδή πολύ κοντά στα τρέχοντα επίπεδα του ταμπλό.

 

ΚΥΠΡΟΣ: Σε δύο πρόσφατες ομιλίες τους, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο, κ.κ. Χάρης Γεωργιάδης και Κων/νος Ηροδότου, έδωσαν σημαντικά στοιχεία για την πορεία της χώρας και του χρηματοπιστωτικού της κλάδου.

Πρώτον, το ΑΕΠ «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς και μέχρι τώρα δεν φαίνονται σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης στον ορίζοντα. Ακόμη όμως και αν αυτά εμφανιστούν στο μέλλον, υπάρχει ένα μεγάλο (συνολικό, όχι πρωτογενές) δημοσιονομικό πλεόνασμα που είναι διαθέσιμο, προκειμένου να αποτρέψει οποιοδήποτε σενάριο ύφεσης.

Δεύτερον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών από το μέγιστο των 28 δισ. έχουν υποχωρήσει στα 9,5 δισ. ευρώ (κυρίως μέσω μεταφοράς τους εκτός συστήματος) και αντιστοιχούν στο 32% των χορηγήσεων.

Η ΕΚΤ ζητά την περαιτέρω μείωσή τους κατά περίπου 7 δισ. (προκειμένου να πέσουν κάτω από το 10%), χωρίς ωστόσο να έχει θέσει σαφές χρονικό όριο (αντίθετα, στην Ελλάδα υπάρχει η προθεσμία της 31ης/12/2021).

Τρίτον, η ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες είναι υπερβάλλουσα, πλην όμως ο κ. Ηροδότου προειδοποιεί με νόημα τους τραπεζίτες να μην ανοίξουν χωρίς περίσκεψη τις κάνουλες της χρηματοδότησης.

Παρ' όλα αυτά, στο ταμπλό του ΧΑΚ, οι τράπεζες δεν έχουν δείξει φέτος ιδιαίτερα πράγματα. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες (Κύπρου και Ελληνική) αποτιμώνται αθροιστικά λίγο κάτω από το ένα δισ. ευρώ, με την πρώτη να καταγράφει από την αρχή του έτους απώλειες 7% και τη δεύτερη να σημειώνει κέρδη 17%.

Κύκλοι της τοπικής αγοράς αποδίδουν την υστέρηση αυτή στη μεταρρυθμιστική κόπωση που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα της χώρας και στην πλήρη αποτυχία του προγράμματος «Εστία» (κρατική στήριξη δανειοληπτών χαμηλών εισοδημάτων, προκειμένου να αποπληρώσουν τα κόκκινα στεγαστικά τους δάνεια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v