Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2019

Τα «ψιλά γράμματα» της Κομισιόν για τράπεζες και ο λογαριασμός της ΤτΕ

Τα «ψιλά γράμματα» της Κομισιόν για τράπεζες και ο λογαριασμός της ΤτΕ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤτΕ: Με καλούς ρυθμούς προχωρά η συσσώρευση κεφαλαίων από δημόσιους φορείς στον ειδικό λογαριασμό που τηρεί η TτE. Σύμφωνα με την Κομισιόν, στα τέλη του Σεπτεμβρίου οι μισοί από τους φορείς (976) είχαν ήδη ανοίξει τον δικό τους επιμέρους λογαριασμό, με αρκετούς εξ αυτών να τηρούν περισσότερους από ένα.

Με την πλήρη ολοκλήρωση του σχεδίου, το δημόσιο θα ξέρει σε πραγματικό χρόνο τι υπάρχει στο ταμείο…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ελαφρά βελτίωση στην κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος καταγράφει η Κομισιόν, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αλλά επισημαίνει ότι παραμένει βαριά η κληρονομιά της κρίσης. Καταγράφει δε φτωχή ποιότητα ενεργητικού και χαμηλή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και τις πηγές εσόδων.

Η ρευστότητα έχει βελτιωθεί, αλλά συνολικά η πρόσβαση σε χρηματοδότηση χωρίς εξασφαλίσεις αποκαθίσταται αργά και με σχετικά υψηλό ακόμα κόστος. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζονται κυρίως στην εσωτερική τους ικανότητα να παράξουν κεφάλαιο.

Η κεφαλαιακή βάση παραμένει πηγή ανησυχίας λόγω του υψηλού ποσοστού που αναλογεί σε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (υπερβαίνουν το 57%), ενώ επισημαίνεται ότι η τιτλοποίηση μέσω του σχεδίου Ηρακλής ίσως αυξήσει το ποσοστό αυτό. Κάτι τέτοιο θα γίνει στην περίπτωση που οι πωλήσεις κόκκινων δανείων γίνουν σε μικρότερη από την αξία που είναι περασμένα στα βιβλία (book value).

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται πως συστημικές λύσεις όπως ο «Ηρακλής» μπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, αλλά επισημαίνεται ότι για να λυθεί το πρόβλημα απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες από αρχές και τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v