Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2002

Τροπολογία ”tailor made” για... τραπεζίτες!!

H κατάθεση το βράδυ της... ”φωτογραφικής” τροπολογίας με την οποία οι εισηγμένες εταιρίες (πρωτίστως βέβαια οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές) μπορούν εφεξής να αποτιμούν τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους στις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, προκειμένου να περιορίσουν τις υποαξίες από μετοχές και χρεόγραφα, δεν πρέπει βεβαίως να θεωρείται... άσχετη με το χθεσινό ”πάρτι” του κλάδου στη Σοφοκλέους.

Πρόκειται αλλωστε για μια τροπολογία πράγματι... ”υποδειγματική” ως προς την προσπάθειά της να έχει απολύτως συγκεκριμένα και ”οροθετημένα” αποτελέσματα!

Κοινώς, να ”σβήσει” ένα μέρος από τις... μουντζούρες που δημιουργούν σε κάποια μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα οι χρηματιστηριακές υποαξίες-κατάλοιπα του 1999!!!

Το μόνο που έλειπε για να γίνει ακόμη πιο συγκεκριμένη, ήταν να μπουν

τα... ονόματα των τραπεζών!!!

Κι όλα αυτά με το... αζημίωτο του δημοσίου βεβαίως. Διότι οι υπεραξίες αυτές θα φορολογηθούν με 2%, έτσι, μπαμ και κάτω, παρότι πραγματικά έσοδα για τις τράπεζες δεν θα προκύψουν!!!

Αλλά μπροστά στον ”καλωπισμό”, τί είναι ένα...μικροέξοδο.

Εν ολίγοις, με βάση και τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα οποία προσέξτε θα εφαρμοστούν προ του 2004, οι τράπεζες θα ”σβήσουν” τις υποαξίες από τις μετοχές, με τις υπεραξίες από τα ακίνητα (σε αγοραίες πλέον και ουχί απλά... αντικειμενικές τιμές, με βάση τα ΔΛΠ).

Το ερώτημα βέβαια είναι με τι θα σβήσουν τις τυχόν υποαξίες από τα... ακίνητα, κατόπιν του 2004, άν τα πράγματα δεν εξελιχθούν τόσο καλά όσο όλοι θα θέλαμε.

Αλλά ποιός ασχολείται τώρα με τέτοια θέματα. Ως το 2005, σου λένε, έχει ο... Θεός!!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v