Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2020

Η έξυπνη λύση για να γλιτώσει τα φέσια η αγορά ενέργειας

Η έξυπνη λύση για να γλιτώσει τα φέσια η αγορά ενέργειας

Έγραψε χθες η στήλη για το «ράβε-ξήλωνε» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τον μηχανισμό εγγύησης που θα επιτρέψει την πρόσβαση των ενεργειακών εταιρειών σε κεφάλαια κίνησης προκειμένου να καλύψουν ανάγκες ρευστότητας, λόγω μείωσης των εισπράξεων από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Μάθαμε λοιπόν ότι ηλεκτροπαραγωγοί και προμηθευτές έχουν παρουσιάσει εδώ και μέρες μία πρόταση στο υπουργείο, η οποία, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί αλλά και να διασφαλίσει τα έσοδα του δημοσίου.

Τι προβλέπει; Τη δημιουργία ενός λογαριασμού ο οποίος θα έχει κρατικά κονδύλια και αυτά θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν στο ενδεχόμενο που κάποιος προμηθευτής ρεύματος βρεθεί σε δυσκολία να ανταποκριθεί στις πληρωμές αγοράς ποσοτήτων ρεύματος από τη χονδρική. Δηλαδή θα καλυφθεί χρηματοδοτικά αυτό το κενό, προκειμένου να μην υπάρξει ντόμινο επιπτώσεων στους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς.

Το δημόσιο, από την πλευρά του, θα έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει τα έσοδα από τους πελάτες του προμηθευτή μέχρι το ποσό των οφειλών του κι έτσι να εισπράξει τα κεφάλαια που διέθεσε.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι με αυτό τον απλό τρόπο διασφαλίζεται η ρευστότητα στην αγορά, εδραιώνεται η εμπιστοσύνη και δεν δημιουργείται πρόβλημα στα κρατικά έσοδα.

Προτρέπουν λοιπόν στη γρήγορη και έγκαιρη θέσπισή του, πριν σκάσει το πρόβλημα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v