Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2020

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για να μαζέψει 7 δισ. ως το καλοκαίρι

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για να μαζέψει 7 δισ. ως το καλοκαίρι

Δύο ακόμη εξόδους στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων θα κάνει, όπως πληροφορείται η στήλη, μέχρι το τέλος Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να αυξήσει τα ρευστά διαθέσιμα του δημοσίου.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επισημαίνουν ότι το ιδανικό σενάριο είναι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, η Ελλάδα να αντλήσει περίπου 7 δισ. ευρώ από τις αγορές προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας και της αγοράς, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στην προληπτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε κατευθείαν σε «μίνι μνημόνιο».

Εξέλιξη που ξορκίζουν τόσο στην οδό Νίκης όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου και γι' αυτό σχεδιάζουν να κερδίσουν χρόνο μέσω του απευθείας δανεισμού από τις αγορές, εν αναμονή των επιστημονικών εξελίξεων για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Πέραν της προληπτικής γραμμής, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να βάλει χέρι στο απόθεμα των περίπου 15 δισ. ευρώ από δάνεια του ESM που είναι «κλειδωμένα» σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για να το κάνει άλλωστε, πάλι θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές και να πέσει στην παγίδα του… conditionality.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v