Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2020

Η Eurobank, ο Ηρακλής και η επόμενη ημέρα

Η Eurobank, ο Ηρακλής και η επόμενη ημέρα

Χωρίς τροποποιήσεις, εξαιτίας της πανδημίας, προχωρά, προς το παρόν, η εφαρμογή του σχεδίου εγγυοδοσίας τίτλων πρώτης διαβάθμισης τιτλοποιήσεων. Το γνωστό, δηλαδή, ως σχέδιο «Ηρακλής».

Η Eurobank ετοιμάζεται να ολοκληρώσει, το επόμενο διάστημα, την πρώτη μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση (Cairo), για την οποία έχει ήδη αιτηθεί τη λήψη κρατικής εγγύησης.

Η τράπεζα έχει λάβει πιστοληπτική διαβάθμιση για τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» στεγαστικών δανείων καθώς και δανείων προς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία περιλαμβάνει η τιτλοποίηση. Η αξιολόγηση έχει, μάλιστα, επικαιροποιηθεί, μετά την έναρξη της πανδημίας, ώστε να ενσωματώσει το πρόσθετο ρίσκο.

Εκκρεμεί η λήψη πιστοληπτικής διαβάθμισης για το χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα της ίδιας τιτλοποίησης. Μόλις ληφθεί, η Eurobank θα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη συναλλαγή (σ.σ. πώληση στην doValue του 20% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης έναντι 15 εκατ. ευρώ) και να λάβει την κρατική εγγύηση επί των τίτλων πρώτης διαβάθμισης.

Η τράπεζα έχει υποβάλει πλήρη φάκελο για τα δύο πρώτα χαρτοφυλάκια (στεγαστικά και μικρών επιχειρήσεων), μαζί με έγγραφη αίτηση λήψης κρατικής εγγύησης. Ο φάκελος θα συμπληρωθεί με την πιστοληπτική διαβάθμιση για το τελευταίο χαρτοφυλάκιο.

Από τις ενέργειες της Eurobank προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο σχέδιο Ηρακλής, λόγω της ανατροπής σε σειρά παραμέτρων, που επέφερε η πανδημία της Covid-19. Δεν διαφαίνεται, για παράδειγμα, διάθεση να μειωθεί το ελάχιστο απαιτούμενο rating (ΒΒ-), κίνηση που θα οδηγούσε σε ανάληψη μέρους του πρόσθετου κόστους, που προκαλεί η πανδημία, από το Δημόσιο.

Επομένως, το κόστος της επιδείνωσης θα αναληφθεί από τις τράπεζες, οι οποίες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις και επομένως τους τίτλους χαμηλής διαβάθμισης (junior note), μειώνοντας την ονομαστική αξία των τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior note).

Δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στην ίδια γραμμή και τους επόμενους μήνες. Θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της επίπτωσης της πανδημίας στα δημοσιονομικά μεγέθη, τις προοπτικές της οικονομίας, τη διάρκεια των αναστολών πληρωμής και το μέγεθος της επιδείνωσης στους τραπεζικούς ισολογισμούς (πόσο θα αυξηθεί το NPE ratio).

Στο νέο τοπίο ενδέχεται ο Ηρακλής να δείχνει… παλιάς κοπής και επομένως μη κατάλληλο «εργαλείο» υποβοήθησης του «βουνού» των NPEs.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v