Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 27 2020

Κρατική εγγύηση και για υφιστάμενα δάνεια ζητά η αγορά

Κρατική εγγύηση και για υφιστάμενα δάνεια ζητά η αγορά

Να ανοίξει γρήγορα η «βεντάλια» κρατικής στήριξης, με ένα δεύτερο κύμα μέτρων, εστιασμένο σε στρατηγικούς κλάδους, ζητά η αγορά, ώστε να αποφευχθούν εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, προωθεί πλαίσιο για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις, μέσω δανείων με κρατική εγγύηση. Το σχέδιο, που βρίσκεται σε φάση τελικής διαβούλευσης με τις τράπεζες, προβλέπει κρατικές εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα αποτελέσουν «μαγιά» για να χορηγηθούν δάνεια 6 με 6,4 δισ. ευρώ.

Το παραπάνω μέτρο αποσκοπεί στην κάλυψη του κενού που δημιουργείται στο κεφάλαιο κίνησης από το lockdown και στην υποβοήθηση των επιχειρήσεων να επανέλθουν σταδιακά σε ομαλή λειτουργία. Αντίθετα, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που θα προκύψουν στον υφιστάμενο δανεισμό σειράς επιχειρήσεων, λόγω χαμηλής ή μηδενικής δραστηριότητας για κάποιους μήνες και της ενδεχόμενης αργής επανόδου στα προ πανδημίας επίπεδα.

Χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να παραβιάσουν όρους δανειακών συμβάσεων, όταν σταματήσουν τα προσωρινά μέτρα αναστολής πληρωμών, που χορήγησαν οι τράπεζες. Με δεδομένο ότι πριν την πανδημία η πλειονότητα των επιχειρήσεων εμφάνιζε επιβαρυμένη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA (σ.σ. αν εξαιρεθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ο μέσος όρος καθαρού δανεισμού προς EBITDA ξεπερνούσε τις 7 φορές, βάσει των στοιχείων του 2018), ο κίνδυνος είναι τεράστιος.

Για να αναχρηματοδοτηθούν τα δάνεια των παραπάνω επιχειρήσεων, χωρίς οι τράπεζες να απαιτήσουν σημαντικές πρόσθετες εξασφαλίσεις, θα πρέπει, σύμφωνα με την αγορά, να εγγυηθεί το Δημόσιο τον υφιστάμενο δανεισμό τους.

Πρόκειται για μέτρο που δεν μπορεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ισχύσει οριζόντια. Να αφορά δηλαδή στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων που επλήγησαν από την κρίση, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Θα πρέπει να δοθεί σε επιχειρήσεις κλάδων που η κυβέρνηση θα ορίσει ως στρατηγικά πεδία, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, ιδιαίτερα αν, όπως όλα δείχνουν, η φετινή σεζόν είναι ολοκληρωτικά χαμένη.

Πρέπει, δε, να τεθούν δικλίδες ασφαλείας, με βασικότερη την πρόνοια ότι τα δάνεια θα τυγχάνουν κρατικής εγγύησης μόνον εφόσον ήταν ενήμερα στις 31/12/2019 ή ακόμη και στις 30 Μαρτίου 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v