Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2020

Σφηνάκια για τον νέο «θησαυροφύλακα» της Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ-Foodlink

Σφηνάκια για τον νέο «θησαυροφύλακα» της Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ-Foodlink

FOODLINK: Διπλή ανάγνωση έχουν τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η εταιρεία για το 2019. Από τη μια πλευρά, μεγάλες ζημίες (-5 εκατ. σε επίπεδο προ φόρων και -4,4 εκατ. να αντιστοιχούν στους μετόχους) παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 17,5%.

Και από την άλλη πλευρά, επειδή μεγάλο τμήμα των ζημιών ήταν λογιστικό και μη επαναλαμβανόμενο (2,64 εκατ. από πώληση ακινήτου και 1,58 εκατ. απομείωση αξίας θυγατρικών), οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν ιδιαίτερα θετικές (γύρω στα έξι εκατ. ευρώ).

Έτσι, με τη συνδρομή και τμήματος των διαθεσίμων που κατείχε η εισηγμένη αποπληρώθηκαν δάνεια της τάξεως των 9,5 εκατ. ευρώ, πράγμα πολύ σημαντικό σε μια δύσκολη τρέχουσα συγκυρία, λόγω της πανδημίας.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αθόρυβα αλλά μεθοδικά προχωρούν οι αλλαγές εντός της Ελλάκτωρ, καθιστώντας μέρα με τη μέρα όλο και πιο ευδιάκριτη τη στροφή προς πιο σύγχρονα μοντέλα οικονομικής διοίκησης. Μετά την ανάληψη της θέσης του Οικονομικού Διευθυντή από τον Γιώργο Πουλόπουλο στα μέσα Μαΐου, ένα ακόμα πολύπειρο τραπεζικό στέλεχος προστέθηκε στο δυναμικό του κατασκευαστικού ομίλου.

Από 1η Ιουλίου τα κλειδιά του «θησαυροφυλακίου» της Ελλάκτωρ, ως Group Treasurer, κρατά πλέον ο Κώστας Φούσκας, ο οποίος κατείχε την αντίστοιχη θέση για περίπου μία επταετία στην Tράπεζα Πειραιώς, στην οποία εργάστηκε συνολικά 20 χρόνια.

 

ΑΔΜΗΕ: Την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών δρομολόγησε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης.

Στην ατζέντα των θεμάτων της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και «η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και ορισμός των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών αυτού, σύμφωνα με το άρθρο 87 § 5 του ν.4548/2018».

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της εταιρείας, προβλέπεται η εκλογή νέου Δ.Σ. λόγω της επικείμενης λήξης της θητείας του σημερινού, στις 11 Δεκεμβρίου του 2020.

Μάλιστα στο σχετικό κείμενο, καλούνται οι μέτοχοι στην εκλογή αλλά και όσοι έχουν να προτείνουν κάποιον υποψήφιο να το κάνουν αποστέλλοντας το βιογραφικό του σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και μέχρι τουλάχιστον 48 ώρες πριν τη διενέργεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Πηγές της στήλης θέλουν τον μέτοχο με ποσοστό 51% της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, δηλαδή τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (ελληνικό δημόσιο), να προτείνει την αλλαγή και των πέντε μελών του Δ.Σ., με την τοποθέτηση άλλων προσώπων στη θέση τους. Σήμερα πρόεδρος είναι ο Ιάσων Ρουσόπουλος, αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Καμπούρης και μέλη οι Αλέξανδρος Νικολούζος, Κωνσταντίνος Καρακατσάνης και Ευάγγελος Δαρούσος.
Να σημειωθεί ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είναι μέτοχος με 51% στον ΑΔΜΗΕ και υπόλοιποι μέτοχοί του είναι με 25% η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και 24% η κινεζική State Grid.

Στο ερώτημα αν το ρεύμα υψηλής τάσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτός από την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών χτυπήσει και τον ΑΔΜΗΕ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανούσος Μανουσάκης χαίρει της εμπιστοσύνης του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη αλλά και των Κινέζων μετόχων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v