Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 10 2020

Σύγκρουση συμφερόντων στο παζάρι για το νέο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

Σύγκρουση συμφερόντων στο παζάρι για το νέο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

Στόχος της κυβέρνησης είναι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο να έχει ολοκληρώσει το έργο της έως τον προσεχή Νοέμβριο, ωστόσο κύκλοι της αγοράς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων.

Σ’ αυτή τη φάση, κάθε φορέας που συμμετέχει στη διαβούλευση έχει αναλάβει συγκεκριμένους τομείς ύλης, για τους οποίους θα καταθέσει τις προτάσεις του μέσα από κείμενα νομικά διατυπωμένα.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικές παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν σε μια σειρά από ζητήματα. Οι τράπεζες, για παράδειγμα, αντιδρούν στην ενοποίηση με το Συνεγγυητικό του επενδυτικού κομματιού που σήμερα διαχειρίζεται το ΤΕΚΕ.

Ο ΣΜΕΧΑ, από την πλευρά του, επιμένει τη διαχείριση του Ταμείου να την έχουν εκείνοι που «έχουν βάλει τα δικά τους λεφτά και έχουν κάθε λόγο να τα διαφυλάξουν καλύτερα». Άλλοι, όπως οι θεσμικοί επενδυτές, ζητούν τη μείωση των εισφορών που καταβάλλουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μεγάλη σημασία έχει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το ποιες περιπτώσεις θα αποζημιώνει το Συνεγγυητικό και τον ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Συνεγγυητικό έχει καταβάλει από το 1997 έως σήμερα αποζημιώσεις γύρω στα 32 εκατ. ευρώ, μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που είχε ψηφίσει το κράτος και από έναν εποπτικό έλεγχο που ασκούσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Από τη μια πλευρά, είχαμε ανεπαρκή εποπτεία και από την άλλη, θεσμικό πλαίσιο που αποζημίωνε ακόμη και τοκογλύφους. Και όλα αυτά με τα λεφτά τα δικά μας», υποστηρίζει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v