Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2020

Wirecard: Ο εξαφανισμένος μάνατζερ και η εμπλοκή με... μυστικές υπηρεσίες!

Wirecard: Ο εξαφανισμένος μάνατζερ και η εμπλοκή με... μυστικές υπηρεσίες!

Όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει κινηματογραφική ταινία φαίνεται πως έχει το σκάνδαλο Wirecard. Δεν είναι μόνο τα «άφαντα» 1,8 δισ. ευρώ, τα ερωτήματα για τη στάση των γερμανικών εποπτικών αρχών και η εμπλοκή μεγάλων ελεγκτικών οίκων. Αίφνης αποκαλύπτονται υπόγειες διασυνδέσεις με Ρώσους πράκτορες και απόρρητα έγγραφα για χημικά!

Το στέλεχος της γερμανικής fintech Jan Marsalek, σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στα χέρια των FT, φέρεται να κόμπαζε για τις σχέσεις του με τις μυστικές υπηρεσίες και να επιδείκνυε έγγραφα για ρωσικά χημικά όπλα σε επαφές που είχε με traders στο Λονδίνο. Όλα αυτά, για να παρουσιαστεί σε αυτούς ως άνθρωπος με πολυεπίπεδες επαφές. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, ο ίδιος προσπαθούσε να ανακαλύψει επενδυτές που σορτάριζαν τη μετοχή της εταιρείας.

Στα έγγραφα που επιδείκνυε μάλιστα το 2018 περιλαμβανόταν και η ακριβής σύσταση του novichok, του νευρικού παράγοντα με τον οποίο επιχειρήθηκε η δολοφονία του πρώην Ρώσου πράκτορα Sergei Skripal στη Μεγάλη Βρετανία.

Η υπόθεση δείχνει, όπως σχολιάζει το ρεπορτάζ, τις μυστήριες διασυνδέσεις και τις περίεργες τακτικές που ακολουθούσε ένας άνθρωπος που ήταν στην ηγεσία της εταιρείας για μια δεκαετία. Οι γερμανικές αρχές καλούνται τώρα να βρουν τι ακριβώς συνέβαινε στη Wirecard, που λόγω αντικειμένου είχε προνομιακή πρόσβαση στα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.

Ο 40χρονος Marsalek ήταν Chief Operating Officer μέχρι τον περασμένο μήνα που απολύθηκε. Εκτοτε έχει εξαφανιστεί. Φέρεται να έχει ταξιδέψει προς τη Μανίλα και από εκεί στην Κίνα.

Ωστόσο οι αρχές των Φιλιππίνων δεν έχουν καταγράψει το πέρασμά του από εκεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v