Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2020

Οι αριθμοί της AS Company και το «όχι» Πετρόπουλου για ΕΛΒΟ

Οι αριθμοί της AS Company και το «όχι» Πετρόπουλου για ΕΛΒΟ

ΑS COMPANY: H προσεκτική ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων μιας εταιρείας δεν αποτελεί πανάκεια, ωστόσο αρκετές φορές συμβάλλει στη λήψη σωστών αποφάσεων, προκειμένου ένας επενδυτής να αγοράσει ή να πουλήσει κάποια μετοχή.

Και μετά από αυτή τη σύντομη εισαγωγή, ας πάμε στις λογιστικές καταστάσεις της AS Company για το 2019. Πρώτον, στις 31/12/2019 η εισηγμένη διέθετε κυκλοφορούν ενεργητικό ύψους 31,822 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 8,84 εκατ. σε μετρητά και άλλα 7,456 εκατ. σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις αποτιμημένες στην εύλογη αξία). Θυμίζουμε ότι κυκλοφορούν ενεργητικό είναι η περιουσία μιας εταιρείας που είτε είναι χρήμα είτε θα μετατραπεί σε χρήμα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Δεύτερον, την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των υποχρεώσεων της εισηγμένης (βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων) ανερχόταν σε 6,782 εκατ. ευρώ.

Άρα η ΑS Company θα μπορούσε να μηδενίσει το σύνολο των υποχρεώσεών της και να της περισσέψει κυκλοφορούν ενεργητικό 25,04 εκατ. ευρώ (31,822-6.782 εκατ. ευρώ). Όμως 25 εκατ. ευρώ (με βάση το κλείσιμο της 13ης/7/2020, 1,905 ευρώ) είναι και η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης στο ταμπλό του ΧΑ!

Με άλλα λόγια, αν -θεωρητικά- η κερδοφόρος και χρηματοοικονομικά υγιής ΑS Cοmpany αποφάσιζε να διακόψει τις δραστηριότητές της, θα μηδένιζε τις υποχρεώσεις της, θα επέστρεφε μέσω του κυκλοφορούντος ενεργητικού στους μετόχους της ποσό που αντιστοιχεί στο 100% της τρέχουσας τιμής του τίτλου στο ΧΑ και θα… περίσσευαν άλλα 5,618 εκατ. ευρώ, που είναι η αποτίμηση του πάγιου ενεργητικού της εταιρείας.

Καθόλου άσχημα…

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΛΒΟ: Παρά τη φημολογία που υπήρχε, η Πετρόπουλος δεν υπέβαλε τελικά προσφορά για την εξαγορά της ΕΛΒΟ. Αλήθεια είναι ότι το ενδιαφέρον της εισηγμένης για την ΕΛΒΟ είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, από την πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησής της. Αληθεύει επίσης ότι και στην παρούσα φάση έγιναν διερευνητικές επαφές για τη συμμετοχή της σε σχετικό κοινοπρακτικό σχήμα που θα διεκδικούσε την απόκτηση της γνωστής εταιρείας οχημάτων.

Ωστόσο, το όλο εγχείρημα στο τέλος κρίθηκε ασύμφορο, οπότε τώρα η Πετρόπουλος στρέφει σε άλλες εταιρείες το ενδιαφέρον της για εξαγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v