Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2020

Σφηνάκια για τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ, τα φάρμακα και τη SingularLogic

Σφηνάκια για τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ, τα φάρμακα και τη SingularLogic

ΔΕΣΦΑ: Να ενισχύσουν τη θέση και τον ρόλο του Διαχειριστή επιδιώκουν οι μέτοχοί του. Oι Ευρωπαίοι Διαχειριστές Snam (Ιταλία), Enagas (Ισπανία) και Fluxys (Βέλγιο), που κατέχουν το 66%, θέλουν να διεθνοποιήσουν τις δραστηριότητες του Έλληνα Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Έτσι, φέρονται, είτε μέσω της κοινοπραξίας με την οποία έχουν μπει στον ΔΕΣΦΑ είτε μέσω του ίδιου του Διαχειριστή, να ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας.

Την υποδομή έχει βγάλει προς παραχώρηση το ΤΑΙΠΕΔ και θα αποτελεί ουσιαστικά ένα σημαντικό asset για την αποθήκευση ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διακινούνται στην περιοχή. 

Οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ επίσης φέρονται να θέλουν να εισέλθουν και στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU Αλεξανδρούπολης (σ.σ. πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης). Κίνηση που επιδιώκει η Snam, αποσκοπώντας στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στην αποθήκευση και διακίνηση LNG. 

Βέβαια οι παραπάνω προθέσεις των μετόχων του Διαχειριστή μένει να επιβεβαιωθούν. Και αυτό γιατί στο πρόσφατο παρελθόν, πληροφορίες τούς ήθελαν να διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ώσπου τελικά δεν εμφανίστηκαν…

 

ΦΑΡΜΑΚΑ-PAPERPACK: Ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, η οποία συνοδεύτηκε από την παρουσίαση σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κατά τα τελευταία χρόνια ο κλάδος σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα μας, ανεβάζοντας πωλήσεις, εξαγωγές και απασχόληση. Επίσης, η τάση για περισσότερο αυτόνομη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα φάρμακα και τα υγειονομικά υλικά που αναπτύχθηκε μετά την εκδήλωση της πανδημίας ευνοεί τον κλάδο στην Ελλάδα.

Αν τώρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, αρθούν κάποια αντικίνητρα, ο κλάδος θα μπορούσε να «τρέξει» με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ενδεικτικό είναι το ότι μια περιορισμένης τάξεως ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης (αφαίρεση 50 εκατ. ευρώ από το claw back, αν διοχετευθούν σε έρευνα και ανάπτυξη) αύξησε ήδη δραστικά το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι οι πολλά υποσχόμενες εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες αποτελούν τον μεγαλύτερο πελάτη της Paperpack, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της συσκευασίας. Οποιαδήποτε λοιπόν μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου πολύ πιθανόν να επηρεάσει προς την ίδια κατεύθυνση και τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης εταιρείας.

 

SINGULARLOGIC: Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα που υπέβαλε τη δεύτερη σε μέγεθος προσφορά για την εξαγορά της SingularLogic στον σχετικό διαγωνισμό (σύμπραξη των εισηγμένων εταιρειών Space Hellas, Entersoft και Epsilon Net), εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το deal.

Είναι λοιπόν πρόθυμο να επιμείνει στην πρόταση που είχε υποβάλει τον Ιούνιο, στο πιθανότατο ενδεχόμενο η διοίκηση της MIG να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τον μέχρι σήμερα «προτιμητέο επενδυτή» Nexum Holding Limited.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v