Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2020

Πώς αποτιμά το Χρηματιστήριο την εγχώρια κτηματαγορά

Πώς αποτιμά το Χρηματιστήριο την εγχώρια κτηματαγορά

Η μετοχή της BriQ Properties είναι αυτή με το μεγαλύτερο free float και την υψηλότερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό του ΧΑ μεταξύ των ΑΕΕΑΠ. Έτσι, θα μπορούσε να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς βλέπει -και κυρίως αποτιμά- το ελληνικό χρηματιστήριο την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, με βάση το κλείσιμο της 11ης Σεπτεμβρίου, η χρηματιστηριακή αξία της BriQ Properties διαμορφώθηκε στα 58,3 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή αξία του ενεργητικού της με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου (βασισμένη στις εύλογες αξίες των ακινήτων της, όπως αποτιμήθηκαν από τους ανεξάρτητους εκτιμητές) βρισκόταν στα 83,4 εκατ. ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για ένα discount που προσεγγίζει το 30% και μάλιστα για μια εταιρεία με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ταμείο 11,8 εκατ. ευρώ και διαθέσιμες τραπεζικές γραμμές πίστωσης 12 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τυχόν αγοραστικές ευκαιρίες.

Με άλλα λόγια, το ταμπλό έχει ενσωματώσει στις τρέχουσες τιμές της μετοχής μια έντονη μελλοντική υποχώρηση στις τιμές των εγχώριων ακινήτων, όπως π.χ. αυτή που είχε συμβεί κατά την περίοδο 2011-2017.

Και το ερώτημα είναι αν στην παρούσα φάση η χρηματιστηριακή αγορά προβλέπει σωστά ή μήπως (όπως κατά καιρούς συμβαίνει) υπερβάλλει.

ΥΓ: Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της BriQ, το 31% είναι τοποθετημένο σε ξενοδοχεία και λιανικό εμπόριο, δηλαδή στους οικονομικούς κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v