Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 2 2020

Η Λάμψα, τα κορωνοδάνεια και η δέσμευση των μετόχων

Η Λάμψα, τα κορωνοδάνεια και η δέσμευση των μετόχων

Δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, έλαβε ο όμιλος Λάμψα (18 εκατ. ευρώ η μητρική), προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησής του, ώστε να αντέξει τις ισχυρές επιπτώσεις (ζημιές, περιορισμός ρευστότητας) από τον δραστικό περιορισμό της κίνησης στις ξενοδοχειακές του μονάδες.

Ειδικότερα, η μητρική έλαβε δάνειο 10 εκατ. ευρώ στις 24 Αυγούστου από την Εθνική και 8 εκατ. ευρώ στις 18 Σεπτεμβρίου από τη Eurobank, αποκλειστικά για κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

Ταυτόχρονα, λόγω του προγράμματος αναστολής δόσεων (moratorium), μεταφέρθηκε στη λήξη πληρωμή χρεολυσίου 6,35 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3,3 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονταν το επόμενο 12μηνο. Εξασφαλίστηκε, δε, συναίνεση του εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών για τη μη τήρηση χρηματοοικονομικών δεικτών δανειακών συμβάσεων στις καταστάσεις εξαμήνου και χρήσης 2020.

Στο μέτωπο μείωσης του μισθολογικού κόστους, η μητρική έκανε χρήση αρχικά του προγράμματος αναστολής εργασίας και εν συνεχεία του «Συν-Εργασία», ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου.

Από τα παραπάνω μέτρα, το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί κατά περίπου 8 εκατ. ευρώ (περίπου 50%), σε σχέση με αυτό του 2019.

Τέλος, στην περίπτωση που χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, οι δύο βασικοί μέτοχοι και οι τελικοί δικαιούχοι τους δεσμεύονται να καλύψουν ενδεχόμενες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, τουλάχιστον για τους επόμενους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία έγκρισης των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεών της.

Υ.Γ.: Η διοίκηση της Λάμψα εκτιμά ότι ο όμιλος, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, θα απωλέσει έσοδα της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, ενώ η μητρική περί τα 20 εκατ. ευρώ. Για το 2021, αναμένεται αύξηση των μεγεθών, αλλά εκτιμώνται μειωμένα περίπου κατά ποσοστό 45% σε σχέση με το έτος 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v