Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2020

Σκληρό πόκερ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σκληρό πόκερ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκειά του, θα συζητηθεί, όπως πληροφορείται ο Χαμαιλέων, το θέμα της πώλησης ή μη της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ειδικότερα, όπως διαρρέεται, θα τεθούν υπ’ όψη των μελών του Δ.Σ. οι δύο εναλλακτικές: είτε η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με τη CVC Capital Partners για το 80% της ασφαλιστικής, είτε η κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού και η στροφή προς το plan B της δημοσίας διάθεσης (IPO).

Το private equity fund δεν είχε βελτιώσει, ως χθες, το προσφερόμενο τίμημα (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες δεν ξεπερνά τα 440 εκατ. ευρώ), σε βαθμό που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της τράπεζας. Και όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία «όσο το τίμημα υπολείπεται της αξίας, στην οποία αποτιμά η Εθνική την ασφαλιστική στα βιβλία της, δυσκολεύει η θέση των μελών του Δ.Σ.».

Πόσο μάλλον όταν η τράπεζα απομείωσε στο τέλος του 2019, κατά 500 εκατ. ευρώ, την αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής και την αποτιμά πλέον περίπου στα 550 εκατ. ευρώ.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι αναφορές για το ενδεχόμενο κήρυξης ως άγονου του διαγωνισμού και στροφής στο IPO ακούγονται ως ultimatum. Μένει να φανεί, αφενός αν η CVC έχει διάθεση να κάνει ρελάνς, αφετέρου αν η Εθνική έχει, όντως, άσσο στο μανίκι. Γιατί αν δεν έχει, μετά από τόσους μήνες που δουλεύει παράλληλα το Plan B του IPO, τα πράγματα ενδέχεται να δυσκολέψουν. Ιδιαίτερα, αν το κλίμα στις αγορές δεν έχει βελτιωθεί, όπως προσβλέπουν οι σύμβουλοι πώλησης ( Goldman Sachs και Morgan Stanley), ως τον Απρίλιο του 2021…

 

Υ.Γ.: Αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγοντος, η Εθνική θα υποχρεωθεί, πιθανότατα, να ζητήσει από την DG Comp νέα παράταση μερικών μηνών για την ολοκλήρωση της διάθεσης ποσοστού της τάξης του 51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v