Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2020

Η Newsphοne και το... «σφίξιμο» των βασικών μετόχων

Η Newsphοne και το... «σφίξιμο» των βασικών μετόχων

«Σφίξιμο» φαίνεται πως έχει πιάσει τους βασικούς μετόχους της Newsphone σχετικά με το ενδεχόμενο αποτυχίας της τρέχουσας δημόσιας πρότασης που έχουν υποβάλει, με στόχο την έξοδο της εταιρείας από το ταμπλό του ΧΑ. Και αυτό γιατί ενώ απομένουν κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες έως τη λήξη της σχετικής προθεσμίας (στις 18 Νοεμβρίου), χρειάζεται ένα επιπλέον 10% των μετοχών να δεχτεί την πρόταση των βασικών μετόχων.  

Έτσι, λοιπόν, έχουν αρχίσει τα τηλέφωνα προς τους μετόχους μειοψηφίας, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη δημόσια πρόταση και -με ευγενικό τρόπο- να τους ρωτήσουν για το τι προτίθενται να πράξουν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου -πάντα σε ευγενικό ύφος- «τα ακούνε χοντρά». Άραγε, η εταιρεία τηλεφωνούσε όλα αυτά τα χρόνια στους μετόχους μειοψηφίας για να τους ενημερώσει π.χ. για τις προτάσεις της διοίκησης σχετικά με τις αμοιβές του προέδρου και του αντιπροέδρου της; Γιατί, όπως διαβάζουμε στις αποφάσεις της φετινής τακτικής γενικής συνέλευσης της Νewsphone, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της εισηγμένης, «ένεκα της καθημερινής και αδιαλείπτου παρουσίας τους στα γραφεία, ως εκ της θέσεώς τους, καθώς και της συνεχούς απασχόλησής τους», προτάθηκε να εισπράττουν τον χρόνο 660.000 ευρώ ο πρώτος και 320.000 ευρώ ο δεύτερος.

Ένεκα της καθημερινής και αδιαλείπτου παρουσίας τους… Γιατί κάποιοι άλλοι βασικοί μέτοχοι που διοικούν εταιρείες με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος και σαφώς χαμηλότερες αμοιβές, μάλλον θα είναι… part timers.

 

ΧΑΚ. Το 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, καθώς μέσα στο επόμενο πεντάμηνο εκτιμάται ότι θα προκύψει ο σχετικός εμπειρογνώμονας-σύμβουλος που θα «τρέξει» την όλη διαδικασία.

Επί του παρόντος, υπάρχουν αιτήματα προς την κυπριακή κυβέρνηση για φορολογικά κίνητρα προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια κεφαλαιαγορά, όπως ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής για εταιρείες που εισέρχονται στο ΧΑΚ ή μέτρα υπέρ των επενδυτών που αποκτούν μετοχές μέσω δημόσιων εγγραφών.

Η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ έχει εξαγγελθεί πολλές φορές κατά την τελευταία εικοσαετία, χωρίς να έχει προκύψει αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως ελπίζεται πως θα προσελκυσθεί επενδυτής που θα μεταφέρει εμπειρία και τεχνογνωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v