Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 4 2020

Το outsourcing που σώζει την έρευνα και το δίλημμα για ΤΑΙΠΕΔ

Το outsourcing που σώζει την έρευνα και το δίλημμα για ΤΑΙΠΕΔ

ΕΡΕΥΝΑ: «Βροχή» πέφτουν οι αποφάσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστου Δήμα για την έκδοση βεβαιώσεων χαρακτηρισμού δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας επιχειρήσεων. Δηλαδή των δαπανών των επιχειρήσεων που εκπίπτουν της φορολογίας κατά 130%.

Πέραν όμως του αριθμού βεβαιώσεων, θετικό, αν μη τι άλλο, είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν το φορολογικό έτος 2018. Και είναι θετικό, διότι τα προηγούμενα χρόνια, οι συγκεκριμένες δαπάνες βεβαιώνονταν με καθυστέρηση άνω των 3 ετών.

Στην επιτάχυνση έκδοσης των βεβαιώσεων, σαφώς έχει συμβάλει η ανάθεση του ελέγχου πιστοποίησης των δαπανών σε ιδιώτες (outsourcing) που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, εδώ και λίγους μήνες.

Είναι προφανές ότι η επιτάχυνση θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για ερευνητική δραστηριότητα από τις επιχειρήσεις, πολύ δε περισσότερο, όταν οι συγκεκριμένες δαπάνες από τον Σεπτέμβριο του 2020 εκπίπτουν κατά 200%.

 

ΤΑΙΠΕΔ: Μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας, η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ, ευρύτερα γνωστή ως Υπερταμείο, θα λάβει τις αποφάσεις της για τη διοίκηση της θυγατρικής της, ΤΑΙΠΕΔ, η θητεία της οποίας λήγει.

Ακόμα δεν έχει κλειδώσει ποιες αλλαγές θα γίνουν, ούτε βέβαια τι σκέφτεται ο βασικός μέτοχος (ΥΠΟΙΚ), πόσο μάλλον το Μαξίμου. Η στήλη, όμως, θα διακινδύνευε να προβλέψει πως πιθανότατα περί το 30% των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα «ανανεωθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v