Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 27 2020

Τα κόκκινα δάνεια και το σενάριο συνύπαρξης Ηρακλή και bad bank

Τα κόκκινα δάνεια και το σενάριο συνύπαρξης Ηρακλή και bad bank

Δύο σχεδόν μήνες μετά την κατάθεση στην κυβέρνηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τη σύσταση bad bank (Asset Management Company - AMC), η αξιολόγησή του δεν έχει ολοκληρωθεί από Lazard (σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών) και Axia (σύμβουλος Μαξίμου).

Την ίδια ώρα, στην τραπεζική αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική να συνυπάρξουν Ηρακλής και bad bank. Να υιοθετηθεί, δηλαδή, το σχέδιο της ΤτΕ από την Ελληνική Δημοκρατία και να αποσταλεί προς έγκριση σε Κομισιόν, ΕΚΤ, SSM και DG Comp. Ταυτόχρονα, να «τρέξει» η προεργασία για την επέκταση του σχήματος κρατικής εγγυοδοσίας «Ηρακλής ΙΙ».

Στόχος να μην υπάρξει κενό, καθώς οι κρατικές εγγυήσεις του υφιστάμενου προγράμματος «Ηρακλής Ι» εξαντλούνται, με τις προωθούμενες τιτλοποιήσεις Frontier (Εθνική) και Vega (Πειραιώς). Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη λάβει κρατική εγγύηση οι τιτλοποιήσεις Cairo (Eurobank) και Galaxy (Alpha Bank).

Με δεδομένο ότι το NPE ratio των εγχώριων τραπεζών παραμένει σε πολλαπλάσια επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα προκύψουν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τα moratoria, το 2021 δεν πρέπει να χαθεί.

Άλλωστε, η Πειραιώς πρέπει να τιτλοποιήσει, σε μία ή δύο φάσεις, εντός της επόμενης χρονιάς, περίπου 13 δισ. ευρώ NPEs, προκειμένου να ρίξει τα απόθεμά τους στα 3 δισ. ευρώ.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, ο Ηρακλής ΙΙ δείχνει το… σιγουράκι, ενώ η έγκριση -και χρήση- του σχεδίου της bad bank, η έκπληξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v