Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 26 2020

Οι… αγριάδες της Cosco, Κοντομηνάς-Ευρωσύμβουλοι, Motor Oil & Optima

Οι… αγριάδες της Cosco, Κοντομηνάς-Ευρωσύμβουλοι, Motor Oil & Optima

COSCO: Με προχθεσινή πολυσέλιδη επιστολή προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας, η κινεζική Cosco ζητεί να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, ώστε να αποκτήσει το υπόλοιπο 16% των μετοχών του ΟΛΠ.

Το συγκεκριμένο ποσοστό θα το αποκτούσαν οι Κινέζοι μέχρι τον Αύγουστο του 2021, αν προχωρούσαν σε υποχρεωτικές επενδύσεις περί τα 270 εκατ. ευρώ. Στην επιστολή της Cosco αναφέρεται πως η μεταβίβαση πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς δεν ευθύνεται ο κινεζικός όμιλος για τις πολυετείς καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των επενδύσεων, αλλά και για τις δικαστικές εμπλοκές που υπήρξαν.

Ειδική, πολυσέλιδη αναφορά γίνεται και στη διαμάχη με τη δημοτική αρχή του Πειραιά, η οποία με πρόσφατη απόφασή της στην ουσία, όπως υποστηρίζουν οι Κινέζοι, απαγόρευσε στον ΟΛΠ να περάσει μέσα από τους δρόμους της πόλης τα μπάζα από τις εργασίες κατασκευής του σταθμού κρουαζιερόπλοιων. Το έργο του σταθμού κρουαζιερόπλοιων, όσον αφορά τις εργασίες στη θάλασσα, έχει μπλοκαριστεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγές κατοίκων και φορέων.

Το ενδιαφέρον είναι πως την επιστολή της Cosco υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Zhang Anming. 

Μύλος η κατάσταση δηλαδή...

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Στο 1,79% από το 6,6% περιορίστηκε το ποσοστό που κατέχει στους Ευρωσυμβούλους η Prime Insurance του Δημήτρη Κοντομηνά, μετά τις τελευταίες συναλλαγές στο ταμπλό του ΧΑ.

Η σχετική κίνηση της Prime Insurance αναμενόταν ότι αργά ή γρήγορα θα γινόταν, λόγω του ότι η κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία έχει ξεκινήσει, εδώ και τουλάχιστον μια διετία, προσπάθεια βελτίωσης του εποπτικού της δείκτη (φέτος ξεπέρασε το 100% μετά και από την πώληση στην Interamerican των εργασιών της στην Ελλάδα).

Η χρηματιστηριακή αγορά είδε μάλλον θετικά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς «έφυγε από τη μέση» ένα πακέτο μετοχών που κάποτε θα έβγαινε προς πώληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς από τους βασικούς μετόχους δεν συγκαταλέγεται στους αγοραστές.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο αγοραστής απέκτησε ποσοστό (4,8%) οριακά χαμηλότερο από το 5% και έτσι δεν υποχρεώνεται να ενημερώσει σχετικά τις χρηματιστηριακές αρχές.

Τυχαίο;

 

MOTOR OIL: Κανονικά προχωρά η αποεπένδυση της Motor Oil από την Optima Bank. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης στους αναλυτές κατά τη διάρκεια του conference call, με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου, την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει κλείσει το δεκαήμερο εντός του οποίου θα μπορούσαν να ασκηθούν ενδεχόμενες ενστάσεις για την πώληση ποσοστού μετοχών μέχρι 7% στα παιδιά του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Ο κ. Τζαννετάκης υπενθύμισε ότι η Mοtor Oil έχει το 42% των μετοχών και με την πώληση του προαναφερόμενου ποσοστού, όπως κι ενός ακόμη της τάξης του 6%, σύντομα θα βρεθεί στο 30%. Ακόμη αποφασίστηκε χθες από την Optima Bank αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 80 εκατ. ευρώ και έτσι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναπληρωτή CEO, η Mοtor Oil γρήγορα θα μειώσει το μερίδιό της στο 15% με 20%.

Όσον αφορά την αξία της πώλησης των μετοχών, ο ίδιος φέρεται να είπε στους αναλυτές ότι είναι στην αξία της απόκτησής τους, ενώ υπάρχει και σχέδιο αποπληρωμής που συμφωνήθηκε με τους αγοραστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v