Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2020

Οι 120 γνώμες της κυβέρνησης για τις... 120 δόσεις

Οι 120 γνώμες της κυβέρνησης για τις... 120 δόσεις

«Σέρνεται» μέρες τώρα στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης 120 δόσεων για τις απλήρωτες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία στη διάρκεια της πανδημίας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έλεγε ούτε ναι ούτε όχι, αλλά συνέδεε τις οποίες αποφάσεις σε βάθος χρόνου (κάποια στιγμή μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021), με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την κατάσταση στην οικονομία.

Τρίτη πρωί (στον ΣΚΑΪ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε ρύθμιση με τη χαρακτηριστική διατύπωση «θα έχουμε 120 δόσεις και περισσότερες ακόμα…».

Χθες ήρθε η σειρά των συναρμόδιων υπουργών να τοποθετηθούν. Ορθά κοφτά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε (στο Open) «δεν υπάρχει νέα ρύθμιση 120 δόσεων». Λιγότερο κατηγορηματικά ο Χρήστος Σταϊκούρας (στο Πρώτο Πρόγραμμα) δήλωσε «δεν θέλω να καλλιεργώ προσδοκίες για κάτι μετά από κάποιους μήνες, όταν δεν έχουμε τα δεδομένα της οικονομίας τότε…».

Διαψεύσεις και προαναγγελίες έχουν παίξει πολλές φορές στο παρελθόν, κάθε φορά που η κυβέρνηση (αυτή και οι προηγούμενες) μελετούσε το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών. Οι ρυθμίσεις, οι οποίες «διαβρώνουν την κουλτούρα πληρωμών», είναι μία από τις τρεις «πληγές» (οι άλλες δύο, το πάγωμα πλειστηριασμών και οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου) που κάνουν τους θεσμούς να βγάζουν κίτρινες κάρτες, φέρνοντας γκρίνια και ένταση ενίοτε.

Κυβερνητικό στέλεχος διαμηνύει ανεπισήμως πως «δεν σχεδίαζε, δεν σχεδιάζει και δεν θα σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη κορωνοϊού».

Αυτά και τα συμπεράσματα δικά σας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v