Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 31 2020

Η καινοτομία της σύμβασης σε τουρισμό-επισιτισμό και τα φάουλ των εμβολίων

Η καινοτομία της σύμβασης σε τουρισμό-επισιτισμό και τα φάουλ των εμβολίων

ΣΥΜΒΑΣΗ: Με μία καινοτομία υπεγράφη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ) και τη Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ), που εκπροσωπεί κυρίως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όλης της χώρας.

Η νέα σύμβαση έχει διάρκεια δύο χρόνια, αρχής γενομένης 1/1/2020 και λήξη στις 31/12/2021 και παρά την κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού, κρατά σταθερούς τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα.

Στο άρθρο 6 της σύμβασης (εδώ είναι η καινοτομία) θεσμοθετείται το διάλειμμα φαγητού των εργαζομένων εντός του εργάσιμου χρόνου (8ώρου), ενώ παράλληλα τα δύο μέρη μέσω του άρθρου 17 συμφωνούν να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου η παρούσα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική.

Σε άλλα νέα τώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επιμένει στη «γραμμή» της μείωσης των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Τα δύο μέρη (ΠΟΕΕΤ και ΠΟΞ), όπως είναι γνωστό, προσέφυγαν στη διαιτησία και οι πρώτες κατά μόνας επαφές με τον διαμεσολαβητή έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν τις πρώτες ημέρες του 2021.

 

ΕΜΒΟΛΙΑ: Δεν ήταν μόνο η κατακραυγή για τον «μαζικό» εμβολιασμό κυβερνητικών και κρατικών στελεχών, που χαρακτήρισε την έναρξη της διαδικασίας. Η σύγκριση με το εξωτερικό δείχνει ότι «πάσχουμε» και σε επίπεδο ταχύτητας.

Όπως έκανε γνωστό ο Β. Κικίλιας, μέχρι χθες (30/12) είχαν γίνει 1.763 εμβόλια. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως, που εκκίνησαν ταυτόχρονα με εμάς φαίνεται να κινούνται γρηγορότερα: 7.585 εμβολιασμούς καταγράφει το Bloomberg στην Πορτογαλία, που έχει ανάλογο με τον δικό μας πληθυσμό, 6.775 στη Δανία (5,8 εκατ.) και μάλιστα με στοιχεία που είναι 24 ώρες πίσω (29/12). Οσο για τη Σλοβενία, που έχει μόλις 2 εκατ. κατοίκους, πρόλαβε να κάνει 10.000.

Και μπορεί να μπήκε φρένο στους εμβολιασμούς πολιτικών (το κοντέρ σταμάτησε στους 68 έναντι 126 εγγεγραμμένων), ενδιαφέρον θα έχει όμως να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα της «ταχύτητας»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v