Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 29 2020

Το πάρτι των ευνοϊκών ρυθμίσεων για Folli Follie και η... ταμπακιέρα

Το πάρτι των ευνοϊκών ρυθμίσεων για Folli Follie και η... ταμπακιέρα

Ξεκάθαρα στοιχεία, για τους λόγους που η Folli Follie και η οικογένεια Κουτσολιούτσου επιδίωξαν και πέτυχαν πέντε συνεχείς παρατάσεις στην πώληση αφορολόγητων ειδών από καταστήματα της ΚΑΕ σε παραμεθόριους σταθμούς, προσκομίζει η ενδιάμεση έκθεση της PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Όταν η Dufry εξαγόρασε το υπόλοιπο 49% των ΚΑΕ, αποκτώντας το 100%, έδωσε ως ανταλλάγματα στη Folli Follie 175 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 1.207.091 μετοχές έκδοσής της, αξίας τότε 150 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές, όμως, παρέμεναν δεσμευμένες, όπως είχε αποκαλύψει η στήλη Χαμαιλέων, καθώς η συμφωνία προνοούσε πιθανή μελλοντική αναπροσαρμογή του τιμήματος (shortfall payment). Οι Ελβετοί γνώριζαν ότι η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, που απαγόρευε κάθε πώληση αφορολογήτων, μετά την 1/1/2017, από καταστήματα σε χερσαία σύνορα, θα οδηγούσε σε απώλεια κερδών. Άλλωστε, είχε ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, με το νόμο 3842/2010.

Γι' αυτό και ετέθη στη σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA), ο όρος να υπολογισθεί τυχόν απομείωση του τιμήματος, βάσει του EBITDA της χρήσης 2017, συγκρινόμενο με το EBITDA της χρήσης 2013. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί παράταση στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, το SPA προνοεί πως το έτος αναφοράς μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με την έκδοση νέων οδηγιών από την Ελληνική Δημοκρατία.

Συμπληρωματικά, δε, υπογράφηκε ένα side letter, με ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 2013, βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα ταχύτερης αποδέσμευσης των μετοχών Dufry, αν προκύψει «γεγονός παράτασης εφαρμογής». Αν, δηλαδή, επιτρεπόταν στα ΚΑΕ να πωλούν αφορολόγητα καύσιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνά πέραν της 1/1/2017.

Ούτε στο μυαλό των Ελλήνων βουλευτών να ήταν οι άνθρωποι… Το side letter ορίζει, μάλιστα, μαθηματική φόρμουλα για τον υπολογισμό του αριθμού των μετοχών Dufry, που θα αποδεσμεύονται συνεπεία κάποιας παράτασης.

Δεδομένων των παραπάνω, κρίνεται πως οι πέντε διαδοχικές παρατάσεις στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, με ψήφιση σχετικών τροπολογιών από τη Βουλή, «ήταν ευνοϊκές προς τα ΚΑΕ και κατ’ επέκταση προς τον όμιλο Folli Follie», αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση της PwC.

Οι τέσσερις παρατάσεις ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεων Αλ. Τσίπρα και η τελευταία από την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη. Η πώληση, όμως, αφορολόγητων καυσίμων διακόπηκε από την 1/7/2018, μετά από καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ελληνική Δημοκρατία. Μέχρι τότε, συνεπεία των παρατάσεων, είχαν αποδεσμευθεί 426.306 μετοχές Dufry.

Η διακοπή πώλησης αφορολόγητων καυσίμων αποτέλεσε τον λόγο που επικαλέστηκε η Dufry για να αρνηθεί την αποδέσμευση των υπόλοιπων μετοχών. Αυτές παραμένουν δεσμευμένες μέχρι και την ημέρα δημοσίευσης της ενδιάμεσης έκθεσης της PwC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v