Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 30 2020

Η αποκάλυψη της Ιλυδας και η αύξηση κεφαλαίου της Optima

Η αποκάλυψη της Ιλυδας και η αύξηση κεφαλαίου της Optima

OPTIMA BANK: Το ποσό των 80,14 εκατ. ευρώ άντλησε η Optima Bank, μέσω της αύξησης κεφαλαίου, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα, η έκτακτη γενική συνέλευση της 25ης Νοεμβρίου αποφάσισε ΑΜΚ κατά 80,14 εκατ. ευρώ, υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 3.762.420 νέων μετοχών και τιμή διάθεσης τα 21,30 ευρώ.

Η περίοδος εξάσκησης των δικαιωμάτων ολοκληρώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου και οι αδιάθετες, που προέκυψαν από τη μη εξάσκηση δικαιωμάτων της Motor Oil, διατέθηκαν κατά την κρίση του Δ.Σ της Optima Bank.

Στις 23 Δεκεμβρίου αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ η απόφαση τροποποίησης του καταστατικού της τράπεζας, συνεπεία της ολοκλήρωσης της ΑΜΚ.

 

ΙΛΥΔΑ: Κάποιοι στο ταμπλό του ΧΑ «ανακάλυψαν» το τελευταίο χρονικό διάστημα τη μετοχή της Ίλυδας, η οποία μέσα σε τρεις μόλις συνεδριάσεις εκτινάχθηκε από το 0,50 στο 0,72 ευρώ (+44%) και μάλιστα με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών για τα δεδομένα του τίτλου!

Ειδικότερα, μόνο κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια γύρω στις 140 χιλιάδες τεμάχια, όταν ο συνολικός όγκος των προηγούμενων 30 ημερών ήταν κάτω από 100 χιλ. κομμάτια. Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι τόσο το πώς και πότε ανέβηκε η τιμή της μετοχής, αλλά το αν μια τέτοια κίνηση δικαιολογείται από τις οικονομικές επιδόσεις και τις προοπτικές της εισηγμένης.

Στο ερώτημα αυτό θα μπορούσαν να εκφραστούν αντίθετες απόψεις και με βάση αυτές, κάποιος αγοράζει, ρευστοποιεί ή μένει αδιάφορος. Σύμφωνα ωστόσο με τους «υποστηρικτές» της μετοχής, η Ίλυδα είναι μια νοικοκυρεμένη εταιρεία, με «λογικές» και μειούμενες υποχρεώσεις και με μια τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία (λίγο κάτω από τα 6 εκατ. ευρώ, ακόμη και μετά το ράλι) σχετικά χαμηλή για τον κλάδο της πληροφορικής.

Το πρώτο φετινό εννεάμηνο σημείωσε κύκλο εργασιών 2,668 εκατ. ευρώ (+38%) και EBIT 358 χιλ. ευρώ (+68%), ενώ με βάση το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της (εκτίμηση στα 5-6 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020, όσο περίπου και στις αρχές της χρονιάς) αναμένεται να έχει εξασφαλίσει μια καλή επίδοση τόσο για το 2021 όσο και πολύ πιθανόν για το 2022.

Επιπρόσθετα, η εισηγμένη είναι πιθανόν να αρχίσει να εισπράττει κάποια επιπλέον έσοδα μέσα στο 2021, καθώς αναμένεται ότι θα συγκαταλέγεται στους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

ΥΓ1: Σε ό,τι αφορά τη γνωστή μεγάλη δικαστική απαίτηση της εισηγμένης, πιθανολογείται μια πρώτη απάντηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ωστόσο το ζήτημα φαίνεται να έχει… πολλή ουρά ακόμη μπροστά του μέχρις ότου προκύψει οριστική απόφαση.

ΥΓ2: Με βάση τους όρους υπάρχουσας δανειακής σύμβασης, σε περίπτωση που η Ίλυδα αποπληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό στην τράπεζα έως το έτος 2022, τότε το σύνολο των υποχρεώσεών της θα μειωθεί κατά περισσότερο από 300 χιλ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι ένα ισόποσο έκτακτο κέρδος για την εισηγμένη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v