Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2021

Τελικά, πόσα είναι τα δάνεια σε αναστολή δόσεων;

Τελικά, πόσα είναι τα δάνεια σε αναστολή δόσεων;

Προχθές, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών παρείχε σειρά στοιχείων, για το πόσο και πώς στήριξαν οι εγχώριες τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι δόθηκαν προσωρινές αναστολές καταβολής δόσεων (moratoria) δανείων σε περίπου 400 χιλ. επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ.

Η παραπάνω αναφορά προκάλεσε μια ελαφρά σύγχυση καθώς προ διμήνου, όταν οι συστημικές τράπεζες δημοσίευσαν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, τα εν Ελλάδι δάνεια σε moratoria ανέρχονταν σε 15,7 δισ. ευρώ (Eurobank 4,9 δισ. ευρώ, Alpha 4,2 δισ. ευρώ, Πειραιώς 3 δισ. ευρώ και ΕΤΕ 3,6 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Σεπτεμβρίου το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανερχόταν σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

Επέφερε το νέο lockdown, που επιβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, αύξηση των δανείων σε moratoria κατά 10 δισ. ευρώ ή απλά η ΕΕΤ υπολογίζει στα 30 δισ. ευρώ και τα δάνεια που πήραν αναστολή για μερικούς μήνες και εξήλθαν του καθεστώτος εντός του περασμένου έτους;

Η άμεση διευκρίνιση είναι αναγκαία, καθώς εγκαθιδρύεται η αντίληψη ότι τα δάνεια σε moratoria έχουν φθάσει στα 30 δισ. ευρώ. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για δυσμενή εξέλιξη και οι εκτιμήσεις των CEOs, για συγκράτηση των νέων NPEs στα 4 με 5 δισ. ευρώ θα πρέπει πιθανότατα να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v