Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 5 2021

Οι μεταρρυθμίσεις και τα… φάουλ που χρεώνεται ο Κ. Χατζηδάκης

Οι μεταρρυθμίσεις και τα… φάουλ που χρεώνεται ο Κ. Χατζηδάκης

Προφίλ «μεταρρυθμιστή» έχει επιχειρήσει να χτίσει σε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας ο Κωστής Χατζηδάκης, κληθείς να βγάλει, ουκ ολίγες φορές, τα κάστανα από τη φωτιά σε δύσκολες υποθέσεις, ανεξάρτητα των εκτιμήσεων για την αποτελεσματικότητά του.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπως εκείνη της Ολυμπιακής Αεροπορίας ή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, την εποχή των μνημονίων, με τα «καυτά» θέματα της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, της αγοράς γάλακτος κ.λπ.

Στη θητεία του ως υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ανατέθηκαν η διάσωση της ΔEΗ, οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (το λεγόμενο target model), η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, αλλά και η διευθέτηση πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων.

Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, ο Κωστής Χατζηδάκης τους τελευταίους μήνες κάπου… έχασε την μπάλα, κληθείς να χειριστεί πολλά και διαφορετικά θέματα, αλλά και να μετρήσει το πολιτικό τους κόστος. Το αποτέλεσμα ήταν με τον ανασχηματισμό να μετακινηθεί από την οδό Μεσογείων…

Κύκλοι της αγοράς θυμίζουν ότι πέρυσι τον Αύγουστο, όταν αύξησε τα τιμολόγια ρεύματος της ΔEΗ, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η επιχείρηση, ο υπουργός, για να μην αναγκαστεί να περάσει το βάρος στους καταναλωτές, μείωσε το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που καλούνται να πληρώσουν.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ να εκτοξευτεί, βοηθούσης και της πανδημίας. Προσπάθησε, λοιπόν, να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» με έκτακτα μέτρα σε βάρος των ΑΠΕ, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση διατυμπάνιζε τη στροφή στην πράσινη ενέργεια. Επέβαλε μεταξύ άλλων έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, κίνηση που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους επενδυτές.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση για την οποία δέχεται κριτική από κύκλους της αγοράς είναι το target model και η σπουδή του να προχωρήσει, όταν οι ίδιοι οι φορείς της αγοράς ενέργειας επέμεναν να δώσει κι άλλο χρόνο για δοκιμές.

Ο κ. Χατζηδάκης, όμως, θεώρησε ότι έπρεπε ως μεταρρυθμιστής να θέσει σε ισχύ το target model, χωρίς άλλη αναβολή. Το αποτέλεσμα ήταν οι αγορές να μη λειτουργήσουν σωστά και το κόστος χονδρεμπορικής του ρεύματος να… εκτοξευτεί, απειλώντας να συμπαρασύρει και τα τιμολόγια που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μια ακόμα παρέμβαση που χρεώθηκε στον υπουργό, λένε οι ίδιοι παράγοντες, ήταν το πολεοδομικό νομοσχέδιο του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο υποχρέωσε τους ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων γης εκτός σχεδίου να σπεύσουν να βγάλουν άδειες προκειμένου να μπορέσουν να χτίσουν εντός τετραετίας.

Από την πλευρά του Κ. Χατζηδάκη υποστηρίζεται ότι η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών δεν μπορεί να έχει τους πάντες ικανοποιημένους. Προστίθεται δε ότι η μετακίνησή του στο υπουργείο Εργασίας συνοδεύεται με μία ακόμη πρωθυπουργική παραίνεση για την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v