Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 15 2021

Ο ακάθεκτος Θεοχάρης & σφηνάκια για Vivartia-CVC, Λούλη, Newsphone

Ο ακάθεκτος Θεοχάρης & σφηνάκια για Vivartia-CVC, Λούλη, Newsphone

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δεν προλάβαμε καλά καλά να γράψουμε για το θέμα αυτό χθες και ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης… ξαναχτύπησε, δηλώνοντας ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί, θα έρχονται ελεύθερα στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή να υποβάλλονται σε τεστ.

Το ερώτημα είναι πού ακριβώς στηρίζει αυτές τις δηλώσεις του ο κ. Θεοχάρης, όταν, όπως γράψαμε και χθες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι όποιος κάνει το εμβόλιο και προσβληθεί από κορωνοϊό παύει να λειτουργεί ως «ασυμπτωματικός φορέας», που είναι ό,τι πιο επικίνδυνο από πλευράς μεταδοτικότητας.

Η απάντηση, μια και τα όσα γράψαμε χθες προέρχονται από έγκριτους επιστήμονες, αλλά και από αντίστοιχα μέλη της ελληνικής Επιτροπής Ειδικών, είναι ότι πρόκειται για δηλώσεις στην καλύτερη περίπτωση πρόωρες και στη χειρότερη, ανεδαφικές και οιονεί επικίνδυνες.

Διότι καλλιεργούν στους εγχώριους εμβολιασμένους (ελάχιστους σήμερα, πολύ περισσότερους προσεχώς), την αίσθηση ότι προφανώς δεν μεταδίδουν τον ιό -και άρα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθεροι από τα μέτρα πρόληψης.

 

CVC-VIVARTIA: Την πρόθεσή του να εξαγοράσει πέρα από το ποσοστό της MΙG και τις μετοχές μειοψηφίας στη Vivartia εκδηλώνει το fund της CVC και για τον λόγο αυτό γίνονται κρούσεις σε μικροεπενδυτές που διατηρούν ακόμη θέση στον πρώην εισηγμένο ομιλο.

Με βάση το άρθρο 47 του νέου νόμου περί ανωνύμων εταιρειών 4548 του 2018 (αυτόν πάνω στον οποίο στηρίχτηκε ο Θ. Αλαφούζος για να εξαγοράσει το εναπομείναν 2,5% της Καθημερινής), όποιος αποκτήσει άνω του 95% των μετοχών μπορεί σε μια πενταετία να προσφύγει δικαστικά, ζητώντας την υποχρεωτική εξαγορά και του υπόλοιπου ποσοστού της εταιρείας.


NEWSPHONE: Οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης εταιρείας ανακοίνωσαν την αγορά από το ταμπλό 20.000 μετοχών στις 13/1/2020 προς 0,47 ευρώ, όσο ακριβώς ήταν και το τίμημα της πρόσφατης δημόσιας πρότασης που δεν έπιασε για λίγο το κρίσιμο όριο του 90%. Ενδεχομένως μάλιστα να αγόρασαν και χθες κάποιες μετοχές, καθώς ο όγκος των συναλλαγών εκτινάχθηκε στις 152.086 τεμάχια!

Πάντως, με τους βασικούς μετόχους να αυξάνουν περαιτέρω το ήδη υψηλό ποσοστό που κατείχαν πριν τη 13η Ιανουαρίου (88,49%), από πολλών το μυαλό περνάει το σενάριο μιας νέας απόπειρας εξόδου από το ταμπλό.

 

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: «Εκτός μόδας» βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό η μετοχή των Μύλων Λούλη, καθώς ένα χρόνο πριν διαπραγματευόταν κοντά στα 3,5 ευρώ και στις μέρες μας γυροφέρνει το επίπεδο των 2,7.

Άλλοι αποδίδουν την πτώση της μετοχής στα χαμηλότερα κέρδη του 2020 (στο εννεάμηνο, τα προ φόρων αποτελέσματα υποχώρησαν από τα 2,68 στο 1,999 εκατ. ευρώ) και άλλοι στις πωλήσεις τίτλων από μέτοχο που διαθέτει «καλό πακέτο».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως ο εισηγμένος όμιλος έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης αποτελεσμάτων μέσα στο 2021.

  • Πρώτον, γιατί μετά την περυσινή αναχρηματοδότηση, κατάφερε να περιορίσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησής του, γεγονός που θα αρχίσει να απεικονίζεται στις φετινές λογιστικές καταστάσεις.
  • Δεύτερον, γιατί στη θυγατρική Kenfood που επηρεάστηκε πέρυσι αρνητικά από την πανδημία (πωλήσεις και μέσω HORECA), φέτος ελπίζεται πως από την άνοιξη και μετά η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο (περιοριστικά μέτρα λόγω Covid-19).
  • Και τρίτον, γιατί η θυγατρική της Βουλγαρίας, που ξεκίνησε τις πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο του 2020, επιβαρύνθηκε πέρυσι με τα έξοδα αρχικής λειτουργίας.

ΥΓ: Οφέλη θα προκύψουν για την εισηγμένη, σε περίπτωση που τελικά καταφέρει να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία (κυρίως τον εξοπλισμό) των πρώην Μύλων Χατζηκρανιώτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v