Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2021

Ελλάκτωρ: Λάδια πολλά κι από... τηγανίτα ελάχιστα

Ελλάκτωρ: Λάδια πολλά κι από... τηγανίτα ελάχιστα

Ο χρόνος κυλάει στη διεκδίκηση της Eλλάκτωρ κι από «κουβέντες» έχουμε διάφορες, είτε από «κύκλους», είτε από «συνομιλητές», είτε από «παράγοντες», ένθεν και εκείθεν, ενόψει της Συνέλευσης.

Από πραγματικές εξελίξεις όμως… λίγα πράγματα.

Η μία πλευρά, των Ολλανδών, δηλώνει συνεχώς κυρίαρχη από τα.. αποδυτήρια, εκτοξεύει βαριές κατηγορίες για το παρόν ΔΣ με επίκεντρο τον Σάκη Καλλιτσάντση, αλλά δεν μας έχει κάνει σοφότερους για το πώς οραματίζεται το μέλλον της Ελλάκτωρ, δεδομένης και της ισχυρής συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ούτε κίνηση να ασκήσει το option που έχει για τις μετοχές του Λεωνίδα Μπόμπολα έχει κάνει προς το παρόν. Κι αυτό το τελευταίο, παρότι επιδέχεται κι άλλων -περίπλοκων- ερμηνειών, με βάση το «ξυράφι του Όκαμ» εκπέμπει μια διστακτικότητα εκ μέρους της, να διαβεί τον Ρουβίκωνα.

Η άλλη πλευρά πάλι, των εφοπλιστών, διαρρέει επιλεκτικά από... προχθές ότι υλοποίησε τη δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών που κατείχαν οι αφοί Καλλιτσάντση, και χθες έσπευσε να διαρρεύσει ότι αποκτά συνολικά πρόσθετο 20,5%. Παρ' όλα αυτά, ενώ η συμφωνία όπως είχε ανακοινωθεί, έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί στις 12 του μήνα, μέχρι και χθες «πακέτα» δεν πέρασαν και ανακοίνωση δεν βγήκε, αφήνοντας δημοσιογράφους και λοιπούς εμπλεκόμενους στο περίμενε.

Κοινώς μέχρι τώρα, λάδια πολλά στην υπόθεση αλλά από… τηγανίτα ελάχιστα, για να παραφράσουμε τη γνωστή παροιμία.

Φαίνεται ως τώρα να έχουμε τους Ολλανδούς, που αν το θελήσουν, έχουν τα χρήματα να πάρουν την εταιρεία (π.χ. μέσω Δημόσιας Προσφοράς), πλην όμως, προς το παρόν κινούνται με άλλες διαδικασίες. Κι από την άλλη, τους εφοπλιστές που δεν φάνηκαν έτοιμοι να εκτελέσουν τις συμφωνίες τους στη σωστή ημερομηνία, τηρώντας τους τύπους και κερδίζοντας, αν μη τι άλλο, τις εντυπώσεις.

Θα αλλάξει η κατάσταση στη Γενική Συνέλευση; Υπάρχουν κάποια περίτεχνα σχέδια εκατέρωθεν, που μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να κατανοήσουμε; Αρέσκονται οι πρωταγωνιστές στα… θρίλερ; Πιθανόν. Ωστόσο μέχρι τώρα, γιατί να το κρύψουμε, το… «θρίλερ» της E λλάκτωρ δεν μοιάζει με υπερπαραγωγή αλλά με b-movie κατευθείαν για βίντεο.

YΓ1: Αν τυχόν δεν υλοποιηθεί η δεσμευτική συμφωνία αγοράς των μετοχών Καλλιτσάντση από τους εφοπλιστές της Invesco, περιττό να πούμε ότι θα γελάσει κάθε πικραμένος.

ΥΓ2: Ενδιαφέρουσα σύμπτωση (εντός ή εκτός εισαγωγικών) η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι ξεκινά διαδικασία κανονιστικής παρέμβασης στον κατασκευαστικό κλάδο, την ώρα που συμβαίνουν οι εξελίξεις στην Eλλάκτωρ, καθώς ο κλάδος και οι εταιρίες του θα βρεθούν στο μικροσκόπιο, ενώ το πόρισμα και η τυχόν αλλαγή πλαισίου θα έρθουν σε 3-4 μήνες. Αν ενδιαφέρεστε να εμβαθύνετε, απλά διαβάστε το σχετικό κείμενο, γιατί ως γνωστόν, ο διάβολος μερικές φορές κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κίνηση της Επιτροπής δίνει σαφές σήμα ότι η άποψη ορισμένων πως δεν τρέχει τίποτα κι αν υπάρξει αμέσως ή εμμέσως υπερσυγκέντρωση σε δραστηριότητες του κλάδου ίσως απέχει από την... πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v