Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2021

Πιστοποιητικά... τουρισμού και Ηρακλής-Bad Bank «σημειώσατε 1»

Πιστοποιητικά... τουρισμού και Ηρακλής-Bad Bank «σημειώσατε 1»

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στις ελληνικές καλένδες οδεύει και το δεύτερο σχέδιο που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την υποβοήθηση των τραπεζών, στην προσπάθειά τους να ρίξουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures - NPEs) κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παρότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να προωθεί τόσο το σχέδιο της TτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company-AMC) όσο και την επέκταση του προγράμματος εγγυοδοσίας Ηρακλής (Ηρακλής ΙΙ), στην πράξη έχει ήδη επιλέξει.

Ο σχεδιασμός για διενέργεια αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς τον Απρίλιο επιβάλλει να ανοίξει διαγωνιστική διαδικασία για την giga τιτλοποίηση 13 δισ. ευρώ της τράπεζας, πριν ξεκινήσει η ΑΜΚ. Έτσι, οι επενδυτές θα έχουν μια πρώτη εικόνα της ζημιάς που θα επιβαρύνει την τράπεζα, προκειμένου να ρίξει το NPE ratio στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν ενημερωθεί ότι η τιτλοποίηση θα διενεργηθεί με Ηρακλή ΙΙ καθώς δεν είναι εφικτό ως τον Μάρτιο να έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις και να έχει ψηφισθεί το σχέδιο της TτΕ.

Η κυβέρνηση, βέβαια, έχει την πρόταση της TτΕ στα χέρια της από τον περασμένο Σεπτέμβριο και παρότι έβαλε δύο συμβούλους να την αξιολογήσουν, δεν έχει κάνει τίποτε για την προώθησή της. Αρμόδια, δε, κυβερνητικά στελέχη εδώ και μήνες δήλωναν σε ανεπίσημες συζητήσεις «θα πάμε με Ηρακλή», χωρίς την ίδια στιγμή να απορρίπτουν την πρόταση της TτΕ.

Για αυτό και ο Χαμαιλέων ήδη από το Νοέμβριο σημείωνε ότι το... σιγουράκι είναι ο Ηρακλής και η έγκριση της bad bank η έκπληξη.

Κοντολογίς ακολούθησαν την τακτική της καθυστέρησης και τώρα επικαλούνται πίεση χρόνου. Μανούλες στην τακτική…

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Αρχής γενομένης από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη, αλλά και κατόπιν της πρότασης Μητσοτάκη για τη χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ελεύθερες μετακινήσεις, ξεκίνησε μια φιλολογία για την «ασπίδα» των εμβολιασμών υπέρ του τουρισμού, καλλιεργώντας προσδοκίες, για τη μετατροπή τους σε «πιστοποιητικά ελεύθερου τουρισμού», που όμως προς το παρόν δεν φαίνεται να στηρίζονται σε κάποιο στιβαρό επιστημονικό στοιχείο.

Διότι, προσώρας τουλάχιστον, ΔΕΝ υπάρχουν αποδείξεις ότι το εμβόλιο καθιστά το άτομο στο οποίο χορηγήθηκε μη μεταδοτικό, ακόμη και στην περίπτωση του εμβολίου της Οξφόρδης/Astra Zeneca. Για το οποίο υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώνει τη μεταδοτικότητα (άγνωστο πόσο) όπως και γι' αυτό της Moderna.

Το μόνο που έχει αποδειχθεί είναι η προστασία που παρέχουν στον ίδιο τον εμβολιασμένο, έναντι της εκδήλωσης σοβαρής μορφής της ασθένειας, σε ποσοστά που κινούνται μεταξύ 70-95%, ανάλογα με το εμβόλιο. To οποίο σημαίνει ότι δεν ξέρουμε αν οι εμβολιασμένοι θα λειτουργούν ως ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, που είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για τη μεταδοτικότητα! Αλλά και ότι ενδεχομένως θα υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις ως προς τη μεταδοτικότητα, ανάμεσα στα διάφορα είδη εμβολίων.

Τέτοιου είδους δηλώσεις, συνεπώς, είναι τουλάχιστον πρόωρες και κινούνται σε επικίνδυνη «ατραπό» επικοινωνιακά, καθώς αν επικρατήσουν τέτοιες αντιλήψεις, χωρίς τις αντίστοιχες επιστημονικές αποδείξεις, κινδυνεύουμε να δούμε εμβολιασμένους να αρχίσουν να κυκλοφορούν χωρίς να φορούν μάσκες και χωρίς να τηρούν μέτρα ασφαλείας!

Το ουσιώδες βέβαια είναι μέχρι το καλοκαίρι να πιάσουμε, τόσο εμείς όσο και οι Ευρωπαίοι πελάτες μας, ποσοστά εμβολιασμού που να προσφέρουν «ανοσία της αγέλης» (που θα έχει ως αποτέλεσμα κάθετη μείωση των ποσοστών νοσηλείας και διασωλήνωσης, κι όχι τόσο της διασποράς του ιού, με τα σημερινά δεδομένα). Κάτι που με αυτούς τους ρυθμούς, όμως, δεν φαίνεται καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Oπότε ακόμη πιο ουσιώδες είναι να εμβολιαστούν το νωρίτερο όσο μεγαλύτερα ποσοστά γίνεται, από τους ηλικιωμένους και τους έχοντες χρόνια προβλήματα υγείας, που έχουν μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από την Covid-19.

Όλα αυτά βέβαια, για να τα λέμε όλα, εάν και εφόσον δεν υλοποιηθεί το απευκταίο ενδεχόμενο να υπάρξουν μεταλλάξεις του ιού που θα εκτροχιάσουν τα σχέδια εμβολιασμού, ανατρέποντας τα χρονοδιαγράμματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v