Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2021

Η ασφαλιστική που μπαίνει στο Χρηματιστήριο και η περίπτωση της Ανδρομέδα

Η ασφαλιστική που μπαίνει στο Χρηματιστήριο και η περίπτωση της Ανδρομέδα

INTERLIFE: Όπως πληροφορούμαστε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται σε λίγες ημέρες να δώσει το ΟΚ για την εισαγωγή της βορειοελλαδίτικης ασφαλιστικής εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και έτσι η διαπραγμάτευση στο ταμπλό προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 26 Ιανουαρίου.

Με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής (15/1/2021), η Interlife διαπραγματεύεται στο ΧΑΚ με χρηματιστηριακή αξία 59 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της κυμαίνονται γύρω στα 95 εκατ. ευρώ.

Αν και κάθε περίπτωση ασφαλιστικής εταιρείας είναι ξεχωριστή, κάποιοι έχουν αρχίσει να βγάζουν τα κομπουτεράκια και να κάνουν συγκρίσεις με βάση τους δείκτες της Ευρωπαϊκής Πίστης στο ΧΑ και με αυτούς που προέκυψαν από την πρόσφατη πώληση της ελληνικής AXA στην Generali.

 

ΑLPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Η στήλη αναφέρεται συχνά στην Alpha Trust Ανδρομέδα για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί είναι η μόνη πλέον Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου που εξακολουθεί να υφίσταται, έστω και με πολύ χαμηλό ενεργητικό. Να θυμίσουμε ότι λίγο μετά το έτος 2000 διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο γύρω στις είκοσι ΑΕΕΧ και άλλες τόσες προετοιμάζονταν για να εισέλθουν και αυτό στο ΧΑ.

Έκτοτε, οι τράπεζες τις «θυσίασαν» άλλοτε για να εκμεταλλευθούν φορολογικά κίνητρα και άλλοτε για να προχωρήσουν σε έμμεσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όταν το επενδυτικό κλίμα είχε αρχίσει να βαραίνει επικινδύνως.

Και δεύτερον, γιατί η ίδια η πορεία της ΑΝΔΡΟ αποδεικνύει πως μέσα από μια «προσεγμένη» διαχείριση, με σωστή επιλογή τίτλων και μακροπρόθεσμη προοπτική, μπορεί κάποιος να σημειώσει θετικές αποδόσεις ακόμη και σε δύσκολες περιόδους.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τέλος του 2020, η συνολική απόδοση του χαρτοφυλακίου της Alpha Trust Ανδρομέδα διαμορφώθηκε στο +145,6%, όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο δείκτης συνολικής απόδοσης του ΧΑ κέρδισε μόνο 31,42% και όταν η πλειονότητα των μεμονωμένων ιδιωτών επενδυτών υποχρεώθηκε σε βαρύτατες απώλειες. Επίσης, το 2020 η εσωτερική αξία της μετοχής αυξήθηκε κατά 7,9%, όταν ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

ΥΓ: Κατά καιρούς πέφτουν στο τραπέζι ιδέες και προτάσεις μήπως και ο θεσμός των ΑΕΕΧ αρχίσει να ανακάμπτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v