Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2021

Σφηνάκια για delisting, ιχθυοκαλλιέργειες και Interlife

Σφηνάκια για delisting, ιχθυοκαλλιέργειες και Interlife

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά φέρνουν βορειοελλαδίτικη εισηγμένη εταιρεία να σχεδιάζει την έξοδό της από το ταμπλό του ΧΑ, μέσα από τη διαδικασία της υποβολής δημόσιας προσφοράς στους μετόχους μειοψηφίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη απευθυνθεί σε «ανεξάρτητο οίκο», προκειμένου να λάβουν αποτίμηση για την «πραγματική αξία» του τίτλου.

Οψόμεθα…

 

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Θυμάστε πριν από λίγα χρόνια, όταν κάποιοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον επερχόμενο αφελληνισμό της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, που θα προέκυπτε από την πώληση των μεγάλων εγχώριων (υπερχρεωμένων) ομίλων στο fund της Amerra;

Ο «αφελληνισμός» λοιπόν έλαβε χώρα και σήμερα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.Έτσι, μέσα στους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η ενοποίηση των εξαγορασθέντων ομίλων, με στόχο την εκμετάλλευση συνεργειών και οικονομιών κλίμακας (το νέο όνομα του σχήματος θα είναι Avramare).

Επίσης, μέσα στο 2021 προγραμματίζεται να δοθούν γύρω στα 20-25 εκατ. ευρώ, με κύριο στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών μονάδων, καθώς επί σειρά ετών δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες επενδύσεις (απλά, το ταμείο ήταν άδειο).

Τέλος, υπάρχει ένα πενταετές business plan που έχει εκπονηθεί από έναν όμιλο με παγκόσμια εμπειρία και πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο management, για να ανατάξει την οικονομική πορεία του κλάδου στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας (lockdown σε μια σειρά χωρών που επηρεάζουν πτωτικά τη ζήτηση στην αγορά των HORECA) και τις πολύ χαμηλές τιμές των ψαριών, στόχος του ομίλου είναι να επανέλθει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα από φέτος.

 

INTERLIFE: Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας Interlife στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

  • Πρώτα απ’ όλα γιατί μετά από πολύ καιρό, το ΧΑ αποκτά μια νέα επενδυτική επιλογή.
  • Δεύτερον, για να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν όσοι πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη μετοχή στο ΧΑ μπορεί μεσοπρόθεσμα να ανεβάσει την τιμή της σε σύγκριση με την τρέχουσα αποτίμηση που έχει διαμορφωθεί στο κυπριακό χρηματιστήριο. Οι «αισιόδοξοι» θεωρούν πως η τιμή του τίτλου μπορεί να αυξηθεί, επειδή αφενός διαπραγματεύεται πολύ πιο κάτω από τη λογιστική του αξία και αφετέρου, γιατί στο ΧΑ έχει τις προϋποθέσεις να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα σε σύγκριση με το ρηχότερο «πάτωμα» (floor) της Λευκωσίας και
  • τρίτον, γιατί υπάρχει η προσδοκία ορισμένων να δούμε μεσοπρόθεσμα και άλλες εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες να «χτυπούν την πόρτα» του ΧΑ, πέρα από την ιδιάζουσα περίπτωση της θυγατρικής της Eθνικής Τράπεζας.

Βέβαια, ο κύριος λόγος ένταξης μιας εταιρείας στο ΧΑ είναι η άντληση κεφαλαίων και αυτή την περίοδο οι πλείστες ασφαλιστικές εταιρείες είναι (υπερ)επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν φαίνεται να έχουν ανάγκη ρευστότητας, εκτός εάν θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στο μέτωπο των εξαγορών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, μια ασφαλιστική εταιρεία που εισέρχεται στο χρηματιστήριο έχει να κερδίζει πολλά πράγματα -μεταξύ άλλων- σε κύρος και προβολή.

ΥΓ: Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες επενδυτές που έχουν σπεύσει να αποκτήσουν μετοχές της Interlife από το ΧΑΚ, προσδοκώντας άνοδο τιμής κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v