Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2021

Τα απανωτά λάθη του ΥΠΟΙΚ και πώς χτυπούν στους μετόχους τραπεζών-servicers

Τα απανωτά λάθη του ΥΠΟΙΚ και πώς χτυπούν στους μετόχους τραπεζών-servicers

Σε ένα φαύλο κύκλο έχει εισέλθει το οικονομικό επιτελείο, αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και την αλλαγή των κανόνων στις ειδικές διαχειρίσεις. Τα κλειστά για υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης δικαστήρια, η πρόθεση της κυβέρνησης να προστατέψει, έως την 31η Μαΐου, την πρώτη κατοικία όσων έχουν πληγεί από την πανδημία και η άρδην αλλαγή κανόνων στην ειδική διαχείριση εκτροχιάζουν τα πλάνα εισπράξεων των servicers.

Για να διορθώσει το παραπάνω λάθος, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται να διαπράξει ένα ακόμη. Αφενός, να χαλαρώσει τα κριτήρια υλοποίησης των business plans τιτλοποιήσεων, οι senior notes τίτλοι των οποίων έλαβαν κρατική εγγύηση, αφετέρου, να μειώσει τα «πέναλτι» που προβλέπει το ίδιο πλαίσιο για τους servicers, εφόσον αποκλίνουν των στόχων.

Τα προωθούμενα μέτρα θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μην έχουν «θέματα» ως προς την κρατική εγγύηση των senior notes τίτλων και τους servicers να μην κινδυνεύσουν με απώλεια συμβάσεων διαχείρισης. Το πρόβλημα, όμως, των αισθητά χαμηλότερων χρηματορροών και της χαμηλής κερδοφορίας παραμένει για τις εταιρείες διαχείρισης καθώς και για τις τράπεζες, που πιθανώς να υποχρεωθούν να επεκτείνουν τις συμβάσεις διαχείρισης, πληρώνοντας υψηλότερες σταθερές προμήθειες.

Χαμένοι βγαίνουν οι μέτοχοι των τραπεζών, των εταιρειών διαχείρισης και βεβαίως των εισηγμένων εταιρειών, που ελέγχουν «φέτα» mezzanine και senior notes (π.χ. CairoMezz).

Το πόσο κακό κάνει στο επενδυτικό προφίλ της χώρας η αλλαγή κανόνων το ξέρουν στην κυβέρνηση.
Όπως ξέρουν ότι δεν γίνεται να παραβιάζεις βασικές αρχές του κράτους δικαίου, εισάγοντας αναδρομική ισχύ, στη δυνατότητα να πληρώνονται πρώτοι από όλους τους υπόλοιπους πιστωτές οι εργαζόμενοι των εταιρειών που εισήλθαν σε ειδική διαχείριση.

Τώρα, όμως, προέχουν τα ψηφαλάκια…

Υ.Γ. Τα οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs) τιτλοποιήσεων έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ακίνητα από πλειστηριασμούς, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο. Όταν, επομένως, το ΥΠΟΙΚ διαρρέει ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους servicers να αγοράζουν ακίνητα, είτε αναφέρεται στην παραπάνω θεσμοθετημένη διάταξη είτε ετοιμάζεται να κάνει ένα ακόμη λάθος.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) είναι μοναδικού σκοπού και δεν προβλέπεται η αγορά ακινήτων. Αν δοθεί τέτοια δυνατότητα, ενδέχεται να προκύψουν και θέματα σύγκρουσης συμφερόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v