Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2021

Το παζάρι για τα δάνεια Κυπριώτη και ο σωτήρας που αναζητά το ΧΑΚ

Το παζάρι για τα δάνεια Κυπριώτη και ο σωτήρας που αναζητά το ΧΑΚ

ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ: Λήγει στις 20 Φεβρουαρίου η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Eurobank, Πειραιώς και του ισπανικού fund που κατέθεσε την καλύτερη προσφορά, για τα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτης.

Αν δεν γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, ενδέχεται οι τράπεζες να ανοίξουν τη… βεντάλια των επιλογών τους.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: Τον Μάρτιο αναμένεται να επιλεγεί ο συμβουλευτικός οίκος -από τους πέντε που έχουν υποβάλει σχετική προσφορά- ο οποίος θα αναλάβει την ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο 2022 θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο του.
Δεν μιλάμε για προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, αλλά για χρηματιστήριο του εξωτερικού εγνωσμένου κύρους, που θα κληθεί να εξαγοράσει το 100% του ΧΑΚ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης στον κυπριακό Τύπο, ελπίζεται ότι ο αγοραστής θα «κόψει τον γόρδιο δεσμό», καθώς σήμερα οι εταιρείες δεν εισέρχονται στο χρηματιστήριο επειδή δεν υπάρχει ρευστότητα και οι επενδυτές δεν ασχολούνται σε σημαντικό βαθμό, επειδή δεν υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών.

ΥΓ1: Η πρόταση του ΧΑΚ για θέσπιση φορολογικών κινήτρων προς όφελος των εισηγμένων εταιρειών δεν εγκρίθηκε από την κυβέρνηση.

ΥΓ2: Αρκετοί επενδυτές από την Ελλάδα έχουν ήδη αποκτήσει θέσεις σε επιλεγμένες κυπριακές εταιρείες, οι οποίες -λόγω και της χαμηλής τους εμπορευσιμότητας- συχνά διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης.

ΥΓ3: Ζητούμενο είναι αν το ΧΑ θα επιδείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΧΑΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v