Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2021

Οι… υποσχέσεις από ΟΛΠ-ΜΥΤΙΛ-ΕΠΣΙΛ και το βαρύ κλίμα για Dionic

Οι… υποσχέσεις από ΟΛΠ-ΜΥΤΙΛ-ΕΠΣΙΛ και το βαρύ κλίμα για Dionic

DIONIC: Την έντονη απαισιοδοξία τους για το μέλλον της εταιρείας εκφράζουν στη στήλη κύκλοι της αγοράς, όχι μόνο λόγω των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο εισηγμένος όμιλος αλλά κυρίως επειδή δεν προβλέπουν κάποια συμφωνία αναχρηματοδότησης με τις τράπεζες, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

«Δεν υπάρχει κάτι απτό που να δημιουργεί προσδοκίες για συμφωνία με τις τράπεζες, τουλάχιστον με βάση τα τρέχοντα δεδομένα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους κύκλους, από τη μια πλευρά πουλήθηκε η συμμετοχή (50%) της Diοnic στη Skroutz έναντι τιμήματος που με βάση τα σημερινά δεδομένα θεωρείται «τσάμπα» και από την άλλη, δεν προχώρησε η αναδιάρθρωση του δανεισμού, με αποτέλεσμα ο Όμιλος να λειτουργεί εδώ και χρόνια σε περιβάλλον χρηματοοικονομικής ασφυξίας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η πανδημία.

Ως αποτέλεσμα, στις 30 Ιουνίου του 2020 η Dionic είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια (-53,2 εκατ. ευρώ), τραπεζικό δανεισμό άνω των 43 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας στο πρώτο περυσινό εξάμηνο αρνητικό EBITDA και βαρύτατες ζημίες.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της εισηγμένης εταιρείας στις 19 Νοεμβρίου του 2020: «Ειδικά για τον όμιλο, ανεξάρτητα από τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας, με δεδομένη τη χρηματοοικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας αναχρηματοδότησης ή αναδιάρθρωσης των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων ή/και άντλησης κεφαλαίων από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου. Πρέπει να τονιστεί ότι εάν δεν υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης, ως κεφάλαιο κίνησης, δεν είναι εφικτή η αναστροφή της πορείας των οικονομικών μεγεθών».

Προφανώς, από τον Νοέμβριο έως σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω και κανένα σημάδι δεν υπάρχει -όπως τουλάχιστον προκύπτει από το ρεπορτάζ- ότι θα έχουμε κάποια ευχάριστη εξέλιξη στο ορατό μέλλον...

ΟΛΠ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-EPSILON NET: Επιχειρήματα σε όσους υποστηρίζουν ότι οι τιμές των μετοχών στο ΧΑ δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπερτιμημένες και πώς θα μπορούσαν -κάτω από προϋποθέσεις- να υπεραποδώσουν στο μέλλον, έδωσαν τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το 2020.

Ειδικότερα ο ΟΛΠ, μετά από ένα συγκυριακά αρνητικό έτος λόγω της πανδημίας, σημείωσε τέτοια αποτελέσματα, έτσι ώστε να οδηγούμαστε σε ένα δείκτη P/E στο 18,2 και σε μια μερισματική απόδοση 2,1%. Και αυτά για μια εταιρεία με θετικό καθαρό ταμείο (net cash) ύψους 60,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με βάση τα ετήσια αποτελέσματα του 2020 που ανακοίνωσε η Μυτιληναίος προ ολίγων ημερών, η μετοχή διαπραγματεύεται στο ΧΑ με δείκτη P/E 14 και μερισματική απόδοση 2,9%, όταν οι προοπτικές του Ομίλου για το 2021 είναι σαφώς ανοδικές.

Όσο για την Epsilon Net, μετά το +133% στα καθαρά κέρδη του 2020 και με θετικό καθαρό ταμείο ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται με P/E 18,5, χωρίς στην κερδοφορία της προηγούμενης χρονιάς να περιλαμβάνεται η επίδοση της εξαγορασθείσας Data Communication κατά το πρώτο δεκάμηνο της χρήσης.

Η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής δεν ανακοίνωσε από τώρα το ύψος του μερίσματος που θα διανείμει φέτος, ενώ από το 2021 θα προσμετρηθούν και οι οικονομικές επιδόσεις του 50% της SingularLogic.

Πολλοί είναι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες που θεωρούν πως όταν ολοκληρωθεί η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, οι θετικές εκπλήξεις θα είναι σαφώς περισσότερες από τις αρνητικές, με βάση τουλάχιστον την εικόνα που είχε δημιουργηθεί, όταν ανακοινώθηκαν τα εννεάμηνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v