Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2021

Σφηνάκια για ΔΕΔΔΗΕ, κόντρες στον Πειραιά, τράπεζες και επίδομα θέρμανσης

Σφηνάκια για ΔΕΔΔΗΕ, κόντρες στον Πειραιά, τράπεζες και επίδομα θέρμανσης

ΔΕΔΔΗΕ: Τον μηδενισμό της Χρέωσης Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για τον μήνα Φεβρουάριο στους καταναλωτές που έμειναν χωρίς ρεύμα ανακοίνωσε ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών περί «έκπτωσης στους λογαριασμούς σε όσους επλήγησαν από τις διακοπές ηλεκτροδότησης».

Τι τελικά όμως προσφέρθηκε ως αποζημίωση για την απίστευτη ταλαιπωρία;

Ας δούμε τα δεδομένα. Η Χρέωση Δικτύου ανήκει στις λεγόμενες Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις και την πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή τους. Αντιστοιχεί περίπου στο 8% με 10% ενός μηνιαίου λογαριασμού.

Και για να το κάνουμε πιο απλό, ένα νοικοκυριό που μένει σε κατοικία 120 τ.μ. και έχει μηνιαία κατανάλωση ρεύματος 325 kWh (κιλοβατώρες), το συνολικό ποσό που πληρώνει στον έναντι λογαριασμό είναι 84 ευρώ. Η Χρέωσης Διανομής Δικτύου που θα μηδενιστεί, είναι 6,78 ευρώ!

Με αυτό λοιπόν το ποσό ο ΔΕΔΔΗΕ θα αποζημιώσει ένα νοικοκυριό που άφησε χωρίς ρεύμα μέχρι και τέσσερα 24ωρα! Λίγο θέλει να πουν ότι έγινε και οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος!

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Για το θέμα της επιστολής του προέδρου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Άγγελου Καρακώστα προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και το εξώδικο-απάντηση των ναυπηγοεπισκευαστών, για το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της ναυπηγοεπισκευής, ενημερωθήκατε από το Euro2day.gr.

Μετά το δημοσίευμα, η στήλη έγινε κοινωνός αποριών, τις οποίες και μεταφέρει. Η πρώτη είναι αν συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΙΜΕ προκειμένου να συνταχθεί αυτή η επιστολή ή έστω αν απλώς ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ.  Επίσης μια άλλη απορία που διατυπώθηκε, είναι αν υπάρχουν και άλλες ανάλογες επιστολές από τον πρόεδρο της ΕΛΙΜΕ.

Απορίες που αναμένουν απάντηση και δείχνουν πάντως ότι δεν έχουν όλοι στην ΕΛΙΜΕ την ίδια άποψη με αυτή του προέδρου της γύρω από το θέμα των αποβλήτων.

Κάτι αλλάζει στη λιμενική βιομηχανία της χώρας...

 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Την ερχόμενη εβδομάδα, θα αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο εάν χρειάζεται να δοθεί παράταση της προθεσμίας της δεύτερης φάσης υποβολής παραστατικών για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο (η προθεσμία εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση το φυσικό αέριο έως και τις 31 Μαρτίου), σημειώνοντας όμως παράλληλα πως μια παράταση θα πήγαινε πίσω και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, ενδεχόμενο μη επιθυμητό.

Για τους καταναλωτές-δικαιούχους επιδότησης, η στήλη έχει την αίσθηση -όρκο δεν παίρνει- πως περισσότερο «καίει» η αύξηση των λιανικών τιμών των καυσίμων παρά το εάν θα δοθεί παράταση. Αν προσέξατε τον τελευταίο μήνα, βενζίνες και πετρέλαιο έχουν «τσιμπήσει» στις μέσες τους τιμές δέκα λεπτά το λίτρο και αν κρίνουμε από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, δεν αποκλείεται να υπάρχει δρόμος ακόμα.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στη Βουλή είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον της τραπεζικής αγοράς καθώς θα συζητηθεί το θέμα της bad bank, μετά από πρωτοβουλία του ΚΙΝ.ΑΛ. Εκεί λοιπόν θα βρεθούν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και εμπνευστής του σχεδίου για τη δημιουργία της Asset Management Company Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη σύστασης της bad bank.

Ο διοικητής έχει ισχυρά επιχειρήματα, καθώς η πρόταση της ΤτΕ αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα των τραπεζών, που δεν είναι άλλο από τον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο που έχουν στα κεφάλαιά τους.

Η αγορά, όμως, περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση της κυβέρνησης επί του ζητήματος της bad bank. Κι αυτό διότι έως σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος και τα στελέχη της αποφεύγουν με τέχνη το θέμα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης αναμένεται να τοποθετηθεί στη σημερινή συζήτηση ο αρμόδιος υφυπουργός για τα χρηματοπιστωτικά Γιώργος Ζαββός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v