Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 24 2021

Το μυστήριο της ΑΣΤΑΚ και οι υποψήφιοι για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Το μυστήριο της ΑΣΤΑΚ και οι υποψήφιοι για υπεράκτια αιολικά πάρκα

ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών σταθμών στο Αιγαίο και άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Η χθεσινή ανακοίνωση της συνεργασίας της Τέρνα Ενεργειακή με την Ocean Winds των EDPR και Engie είναι ενδεικτική των διαθέσεων εγχώριων και διεθνών ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ να αναπτύξουν πλωτά αιολικά πάρκα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, ο οποίος έχει από τα πλουσιότερα στην Ευρώπη ανεμολογικά δεδομένα.

Πέραν, όμως, αυτής της συμμαχίας, έτερος μεγάλος ξένος παίκτης που θεωρεί πως υπάρχει επενδυτική ευκαιρία στα ελληνικά νερά είναι η νορβηγική Equinor, η οποία αποτελεί τη μετεξέλιξη της πετρελαϊκής Statoil και είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πλωτών πάρκων.

Στον χορό μπαίνει και η Iberdrola, που έχει αποκτήσει τη Rokas Renewables, ενώ κατά τις πληροφορίες, τις επενδύσεις αυτές κοιτάζει θερμά και ο τομέας των ΑΠΕ του ομίλου Κοπελούζου.

Ο τελευταίος όπως και η Τέρνα Ενεργειακή είναι από τα σχήματα που έχουν εδώ και μία δεκαετία άδειες σε ισχύ για ηλεκτροπαραγωγή από υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Αιγαίο.

Γι’ αυτό θέλουν να μπουν μπροστά στη σειρά σε ό,τι αφορά τις προκαταρκτικές έρευνες, χωρίς να είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί πρώτα το νέο θεσμικό πλαίσιο και οι διαγωνιστικές διαδικασίες παραχώρησης θαλάσσιων γηπέδων…

 

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Από τις πλέον περίεργες τροχιές στο ταμπλό του ΧΑ έχει διαγράψει κατά τα τελευταία χρόνια η χαμηλής διασποράς και εμπορευσιμότητας μετοχή της Alpha Αστικά Ακίνητα.

Και αυτό γιατί ενώ από τη μια πλευρά έχει καταγράψει κέρδη 37% κατά τα τελευταία πέντε χρόνια (λόγω ανόδου στο ταμπλό, γιατί μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου δεν δόθηκε), από την άλλη, καταγράφει πτώση 21% από τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο τίτλος είχε σκαρφαλώσει στα 7,65 ευρώ.

Πέραν αυτών, η εταιρεία αποτιμάται σήμερα στο ΧΑ στα 84 εκατ. ευρώ, όταν έχει μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, ταμείο 79,1 εκατ. ευρώ (στοιχεία 30/6/2020) και επιπλέον έχει λαμβάνειν άλλα 19,26 εκατ. ευρώ από την Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας.

Δηλαδή, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης είναι αρκετά χαμηλότερη από το ταμείο της, χωρίς να συνυπολογίζονται ούτε τα λοιπά περιουσιακά της στοιχεία (ίδια κεφάλαια 135,2 εκατ. ευρώ) ούτε η αποτίμηση της δραστηριότητάς της στο μέτωπο της αξιολόγησης-αποτίμησης ακινήτων.

 

INTERLIFE: Κόντρα στις επιπτώσεις της πανδημίας, η εισηγμένη ασφαλιστική διατήρησε το ύψος της παραγωγής της το 2020, καθώς η σχετική επίδοση προσέγγισε σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη περυσινή.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να προήλθε από ένα περίπου -3% στον κλάδο οχημάτων, ενώ αντίθετα οι λοιπές ασφαλιστικές καλύψεις σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v