Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέρνα Ενεργειακή: Deal με EDPR και ENGIE για πλωτά αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Συνεργασία για ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες με την πορτογαλική EDPR και τη γαλλική ENGIE ανακοίνωσε ο Γ. Περιστέρης. Τον Ιούνιο έτοιμο το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ανήγγειλε ο υπουργός Κ. Σκρέκας.

Τέρνα Ενεργειακή: Deal με EDPR και ENGIE για πλωτά αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Στην ανακοίνωση της συνεργασίας της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» με τον 4ο παγκόσμιο παραγωγό αιολικής ενέργειας, την πορτογαλική EDP Renewables και τη γαλλική ENGIE, προχώρησε ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Γιώργος Περιστέρης (φωτό). Το deal αφορά στην ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων.

Ο επικεφαλής της εισηγμένης, στη διάρκεια διαδικτυακού webinar της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), έκανε γνωστό ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα συνεργαστεί με το επενδυτικό σχήμα Ocean Winds των εταιρειών ENGIE και EDPR, προκειμένου να διεκδικήσουν στη χώρα μας θαλάσσιες παραχωρήσεις για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, η Ocean Winds ετοιμάζεται να συμμετέχει σε τέτοιους διαγωνισμούς σε θάλασσες της Ευρώπης. Διαγωνισμοί που αφορούν σε αιολική ισχύ 31 GW ανάμεσα στο 2030 με 2035. Οι δύο εταιρείες, κατά τον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως και η Iberdrola και η Total έχουν κάνει ήδη προτάσεις σε διαγωνισμούς, όπου διεξάγονται για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών σταθμών. Αυτές οι χώρες είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία και η διατιθέμενη ισχύς εκτιμάται σε 10,6 GW.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη σχετικό θεσμικό πλαίσιο για τις παραχωρήσεις θαλάσσιων εκτάσεων, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να αναγγέλλει από το βήμα της ίδιας της διαδικτυακής εκδήλωσης πως σχετική νομοθεσία για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και για την αποθήκευση ενέργειας θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο. Ο κ. Σκρέκας, μάλιστα, λόγω και της ιδιαιτερότητας των ελληνικών θαλασσών (μεγάλο βάθος), έκανε γνωστή την πρόθεσή του να δώσει πρώτα χώρο στη λειτουργία πιλοτικών έργων, ώστε να δοκιμαστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και χωροθέτησης.

Στην Ελλάδα, το διαθέσιμο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), υπολογίζεται στα 263 GW. Σύμφωνα με τον ίδιο, έως το 2030 στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν πλωτά αιολικά ισχύος 250 με 300 MW, το 2040 3 GW και το 2050 10 GW.

Ο κ. Περιστέρης στη διάρκεια της εκδήλωσης της ΕΛΕΤΑΕΝ πρότεινε επίσης συγκεκριμένη μεθοδολογία για τη γρήγορη αδειοδότηση έργων μέχρι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την πρότασή του, το δημόσιο μπορεί να επιτρέψει στους ιδιώτες να εγκαταστήσουν μετρητικούς σταθμούς σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές που θα ζητήσουν.

Για τη δέσμευσή τους το υπουργείο ΠΕΝ θα τις προεγκρίνει με απόφασή του και με βάση αυτή, οι επενδυτές θα μπορούν να ξεκινήσουν τις προκαταρκτικές έρευνες.

Για να μη δίνονται ασύδοτα θαλάσσιες εκτάσεις, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρότεινε ο επενδυτής να καταβάλλει ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα και να προσκομίζει εγγυητική επιστολή για όποια περιβαλλοντική αποκατάσταση απαιτηθεί. Ο ενδιαφερόμενος θα ξεκινά τις έρευνες και μετά θα μπορεί να αιτηθεί την τελική χωροθέτηση του έργου. Έπειτα τα συναρμόδια υπουργεία θα δίνουν την τελική έγκριση και την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με Προεδρικό Διάταγμα.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε τους τρεις άξονες του θεσμικού πλαισίου, που είναι η η χωροθέτηση και αδειοδότηση, η ηλεκτρική διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο τρόπος αποζημίωσης των επενδυτών με δημοπρασίες και σε μεταβατικό στάδιο με σταθερή τιμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v