Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2021

Κάρφωμα Χεζόνια στον... Χρυσοχοΐδη - Τα 15νθήμερα που «καίνε» το ΥΠΟΙΚ

Κάρφωμα Χεζόνια στον... Χρυσοχοΐδη - Τα 15νθήμερα που «καίνε» το ΥΠΟΙΚ

LOCKDOWN: Φαίνεται πως όταν «παίζει» οπαδικό συναίσθημα, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και ο περιορισμός στις συναθροίσεις πάνε περίπατο. Ρίχνοντας μια ματιά στη συγκέντρωση οπαδών του Παναθηναϊκού που πήγαν χθες στο αεροδρόμιο να υποδεχτούν το νέο μπασκετικό απόκτημα της ομάδας τους, τον Κροάτη σούπερ σταρ Χεζόνια, αντιλαμβάνεται ο οποιοδήποτε ότι έγινε το «έλα να δεις». Πρόσωπα με και χωρίς μάσκες, τρελός συνωστισμός, κι όλα αυτά στο αεροδρόμιο, υπό το άγρυπνο βλέμμα της... Αστυνομίας!

Κατά τα λοιπά, βεβαίως, έχουμε «σκληρό lockdown» κι αλλού τα πρόστιμα πέφτουν... βροχή! Πολύ θα θέλαμε να ξέραμε πώς αισθάνονται με όλα αυτά οι καταστηματάρχες που δεν μπορούν να κάνουν ούτε click away, κι εκείνος ο έρημος ο καφετζής που έφαγε πρόστιμο επειδή στο κατάστημά του «συνελήφθη» να πίνει καφέ ένας πελάτης!

Αραγε τι έχει να πει ο κατά τα λοιπά... άτεγκτος με την εφαρμογή του νόμου Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως αρμόδιος υπουργός;

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Αν κάθε 15νθήμερο κλειστής οικονομίας -με τα σημερινά χαρακτηριστικά- στοιχίζει 8 δέκατα ανάπτυξης, βάλτε πόσα 15νθήμερα έχουμε γράψει από την αρχή του έτους, υπολογίστε πως κατά πάσα πιθανότητα έχουμε ένα ακόμα μπροστά μας και στο τέλος κάντε την αφαίρεση από το προβλεπόμενο 4,8% ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 που εγγράφει ο προϋπολογισμός.

Δεν μένει και πολύ…

Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος χαμηλότερος από το 4,8% του προϋπολογισμού, αλλά το πόσο δεν μπορούν να το προσδιορίσουν ακόμα, διότι λείπουν δύο καθοριστικά στοιχεία. Αφενός, το «κλείσιμο» του 2020 -στις 8 Μαρτίου οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο- και αφετέρου, ο χρόνος εξόδου από το τούνελ του «σκληρού» -στα χαρτιά- lockdown.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες (στον ΣΚΑΪ) ότι κάθε 15νθήμερο κλειστής αγοράς με τα τωρινά χαρακτηριστικά λαβώνει την ανάπτυξη 0,8%, χειροτερεύει το πρωτογενές αποτέλεσμα 0,7% και μειώνει τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 1-1,2 δισ. ευρώ.

Αποκάλυψε επίσης πως το οικονομικό επιτελείο λογάριαζε τον Νοέμβριο (με την κατάθεση του προϋπολογισμού) ότι τον Φεβρουάριο οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα ήταν 150.000 και τελικά ήταν 650.000.
Αν πολλαπλασιάσουμε τις 150.000 εργαζομένων με 534 ευρώ, έχουμε κόστος κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, ενώ με τις 650.000 ανεβαίνει κοντά στα 350 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και με 32 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, ακόμα και με «ρήτρα διαφυγής» στο Σύμφωνο Σταθερότητας, είναι σαφές ότι τα lockdown δεν μπορούν να κρατήσουν για πολύ ακόμα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v