Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2021

Σφηνάκια για: Κίνητρα συγχωνεύσεων, Οpen Μalls, Ναυτιλία και... MyDATA

Σφηνάκια για: Κίνητρα συγχωνεύσεων, Οpen Μalls, Ναυτιλία και... MyDATA

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ: Το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων, με στόχο τη μεγέθυνση επιχειρήσεων, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ενόψει της έγκρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση προβληματίζεται για το αν η πολυκερματισμένη δομή του εγχώριου επιχειρείν θα επιτρέψει την ένταξη και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξού και ανέθεσε αμισθί σε εταιρεία συμβούλων να εξετάσει τι κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο που υποβάλαμε ως χώρα για το Ταμείο Ανάκαμψης περιλάμβανε έργα ύψους 30 δισ. ευρώ και το τελικό που πρέπει να υποβληθεί το επόμενο διάστημα, θα έχει λιγότερα, καθώς το πακέτο προβλέπει 19 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 13 δισ. ευρώ δάνεια.

Οι οικονομικές ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, προέρχονται από το σκέλος των δανείων του προγράμματος, το οποίο για την Ελλάδα προβλέπεται να ανέλθει σε 13 δισ. ευρώ.

 

OPEN MALLS: Ολοι δηλώνουν πως τα θέλουν, αλλά δυσκολεύονται να τα φτιάξουν. Πρόκειται για τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» ή open malls, που κάθε δήμος και εμπορικός σύλλογος υποστηρίζει ότι θέλει να έχει στην πόλη του. Ωστόσο, αν και προκηρύχθηκε ειδική δράση για να χρηματοδοτηθεί η ίδρυσή τους και εγκρίθηκε η ένταξή τους σε πρόγραμμα, εξασφάλισαν δηλαδή χρηματοδότηση, η υλοποίηση δεν προχωράει.

Το θέμα απασχόλησε προ ημερών τηλεδιάσκεψη υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη με τους προέδρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ.κ. Παπαστεργίου και Καρανίκα.

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων, όπως πληροφορηθήκαμε, ήταν η ύπαρξη σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση της πλειονότητας των έργων. Εξετάστηκαν οι αιτίες και συζητήθηκαν πιθανές άμεσες ενέργειες διευκόλυνσης και επιτάχυνσης της υλοποίησής τους, με στόχο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Ελπίζουμε τώρα που βρήκαν τα αίτια καθυστέρησης, να τα αντιμετωπίσουν, ώστε να μην έχουμε πάλι το αντίστοιχο του open mall στην Αθήνα, όπου εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά στη συνέχεια απεντάχθηκε, διότι οι εμπλεκόμενοι στο έργο προφανώς δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Με αποτέλεσμα να χαθούν οι προθεσμίες…


MY DATA: Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικών βιβλίων και ηλεκτρονικών τιμολογίων, οι εταιρείες πληροφορικής είναι σε θέση μάχης διεκδικώντας κομμάτι της πίτας της αγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, την 1η Απριλίου ξεκινά η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA και οι εταιρείες πληροφορικής επιχειρούν να προχωρήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες συμβάσεις με εταιρείες-κολοσσούς.

Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει με νέες εφαρμογές και με σεμινάρια και πακέτα υποστήριξης. Οι ανακοινώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Και είναι αναμενόμενο καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενοι/αγρότες, καθώς και 250.000 επιχειρήσεις νομικά πρόσωπα.

Μένει να φανεί, ωστόσο, το κατά πόσο η πανδημία και το lockdown δεν θα ανατρέψουν το χρονοδιάγραμμα.

 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Η στήλη, όταν κάτι θετικό πέφτει στην αντίληψή της, δεν διστάζει να το καταγράψει. Σε ελάχιστο χρόνο λοιπόν, όπως πληροφορούμαστε, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος έκανε πράξη το αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα εξετάσει θέματα που ταλαιπωρούν ένα ακτοπλοϊκό πλοίο και πρέπει να αντιμετωπισθούν από τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων, την ευθύνη του οποίου έχει ο υφυπουργός.

Οι ακτοπλόοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την άμεση ανταπόκριση του κ. Κατσαφάδου και η στήλη ελπίζει να συνεχίσει έτσι ο υφυπουργός...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v