Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 3 2021

Η «τσάμπα» συγγνώμη του ΔΕΔΔΗΕ - Αγορές ιδίων μετοχών και αποδόσεις

Η «τσάμπα» συγγνώμη του ΔΕΔΔΗΕ - Αγορές ιδίων μετοχών και αποδόσεις

ΔΕΔΔΗΕ: Συγγνώμη για την ταλαιπωρία αλλά οι ζημιές στην… τσέπη σας! 

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Αττικής έμειναν χωρίς ρεύμα για μέρες, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κακοκαιρία «Μήδεια».

Ο ΔΕΔΔΗΕ, αφού πρώτα προσπάθησε να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης για τα δέντρα και τα κλαδιά που έπεσαν στα καλώδια του δικτύου (για τις κολώνες δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο), τελικά αναδιπλώθηκε (αφού ο νόμος είναι σαφής) και περιορίστηκε στις διαρροές ότι δεν κινητοποιήθηκαν και οι Δήμοι, να τον ενημερώσουν, πράγμα κατά πάσα πιθανότητα αληθές, που όμως ουδόλως αναιρεί τις ευθύνες του ως συντηρητή του δικτύου.

Στη συνέχεια ξεκίνησε τις αναγγελίες για… εκπτώσεις (της τάξεως των 5-10 ευρώ) στους λογαριασμούς, που μάλλον περισσότερο εξαγρίωσαν τους παθόντες, για να καταλήξει επιπροσθέτως ότι οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν από τις εταιρείες κινητής για τα υπέρογκα ποσά που πλήρωσαν αναμένοντας με τις ώρες να μιλήσουν στον αριθμό για τις βλάβες.

Η… ταμπακιέρα όμως είναι αλλού. Από τις απανωτές διακοπές ρεύματος και τις αυξομειώσεις τάσης (σε πολλές περιπτώσεις το ρεύμα… πηγαινοερχόταν σχεδόν ακατάπαυστα), προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε διαφόρων ειδών οικιακές συσκευές. Από πλυντήρια και κουζίνες, μέχρι ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλου είδους ηλεκτρονικά οικιακά γκάτζετ όπως π.χ. οι routers.

Oσοι ρώτησαν σχετικά, έμαθαν ότι μπορούν να στείλουν σχετικό e-mail διεκδικώντας αποζημίωση από την εταιρεία. Πλην όμως φαίνεται ότι… ατύχησαν.

Χαρακτηριστική απάντηση που έλαβε δημότης της περιοχής Διονύσου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Ο ΔΕΔΔΗΕ χορηγεί αποζημιώσεις στις περιπτώσεις όπου:

  • Διαπιστωθεί τυχαία διακοπή του ουδετέρου αγωγού
  • Διαπιστωθεί ευθύνη υπαλλήλου ή συνεργαζόμενου αναδόχου.

Στις περιπτώσεις βλαβών που προκαλούνται από τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν (ανωτέρα βία), ο ΔΕΔΔΗΕ δεν χορηγεί αποζημίωση (δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των χορηγούμενων αποζημιώσεων), διότι από πουθενά δεν προκύπτει ευθύνη του».

Από πουθενά βεβαίως… Eίναι γνωστό άλλωστε και από τις λοιπές δηλώσεις αξιωματούχων γενικώς. Για όλα όσα συνέβησαν, φταίνε τα… δέντρα!
 

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: Ο παρατιθέμενος πίνακας περιλαμβάνει δέκα περιπτώσεις εταιρειών από το ΧΑ, οι οποίες κατά τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών.

Το ευρύ επενδυτικό κοινό συνήθως ικανοποιείται, όταν μια διοίκηση αποφασίζει να προχωρήσει σε αγορές ιδίων τίτλων, ερμηνεύοντας τη συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης ως ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη μετοχή της, τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και στον παρόντα χρόνο. Άλλοι πάλι εκλαμβάνουν την απόκτηση ιδίων τίτλων ως μια πρόσθετη έμμεση χρηματική διανομή προς τους μετόχους, γιατί με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το μερίδιό τους στην εταιρεία, αλλά και το μέρισμα που εισπράττουν.

Δεν λείπουν, τέλος, οι περιπτώσεις (π.χ. βλέπε Profile κατά το παρελθόν) όπου οι ίδιες μετοχές πουλήθηκαν με μεγάλα κέρδη σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Από την άλλη πλευρά, οι αγορές ιδίων τίτλων μειώνουν τη ρευστότητα της εταιρείας και περιορίζουν μεσοπρόθεσμα την εμπορευσιμότητα των μετοχών της στο ταμπλό.

Πάντως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα, οι περισσότερες μετοχές των εταιρειών που προχώρησαν σε αγορές ιδίων τίτλων τα πήγαν πολύ καλύτερα κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Αποδόσεις όπως το +70% του Μυτιληναίου ή το +55% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και το +47% της Quest Holdings μόνο μικρές δεν τις λες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v