Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 1 2021

Η... ψαριά των τραπεζών, οι έριδες στο Συνεγγυητικό και το αύριο της Μαλαματίνας

Η... ψαριά των τραπεζών, οι έριδες στο Συνεγγυητικό και το αύριο της Μαλαματίνας

ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟ: Στο «παρά πέντε» βρίσκεται η ολοκλήρωση του έργου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το Συνεγγυητικό, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι θα καταλήξει κοντά στις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν στο Euro2day.gr.

Πάντως, παρά τις πολύμηνες συζητήσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ των φορέων της αγοράς, σε ορισμένα ζητήματα οι αρχικές αντιθέσεις τους δεν λειάνθηκαν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΣΕΠΕΥ (Σύνδεσμος Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) που καταψήφισε στο σύνολό τους και επί της αρχής τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, αποχωρώντας μάλιστα και από τη συνεδρίαση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής την Πέμπτη.

Μεταξύ των σημείων που διαφωνεί ο ΣΕΠΕΥ συγκαταλέγονται ο προβλεπόμενος τρόπος σύνθεσης του Δ.Σ. του Συνεγγυητικού (θέμα συμμετοχής τραπεζών, ενώ είτε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, είτε ο ΣΕΠΕΥ δεν θα εκπροσωπούνται), ο ουσιαστικός αποκλεισμός των επαγγελματιών της αγοράς από το Δ.Σ. (ασυμβίβαστο για τους μετόχους και τα μέλη του Δ.Σ. των εταιρειών-μελών του Συνεγγυητικού), αλλά και ο προτεινόμενος τρόπος υπολογισμού των εισφορών.

Πάντως -θεωρητικά τουλάχιστον- υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος για κάποιες αλλαγές, έστω της «τελευταίας στιγμής».

 

ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ: Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση εξυγίανσης της Μαλαματίνας μετά την πρόσφατη αναβολή από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης για επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο του άρθρου 106 β&δ του ΠτΚ, το οποίο έχει τη συναίνεση του 79,4% των πιστωτών, αναμένεται να πάρει δικάσιμο τις επόμενες ημέρες.

Το «πράσινο φως» από το πτωχευτικό δικαστήριο θα αναζωπυρώσει τις προσδοκίες για ένα νέο κύκλο ανάπτυξης της γνωστής οινοποιίας, που βγήκε από μια περίοδο αντιδικιών που μαίνονταν για σχεδόν μια πενταετία μεταξύ του βασικού μετόχου Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και της τότε εν διαστάσει συζύγου του, Αικατερίνης Τιάλιου-Μαλαματίνα.

Αυτή η διένεξη, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, είχε αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, η οποία τελικά οδηγήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι σε διαδικασία πώλησης.

Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο εξυγίανσης, στο πλαίσιο του οποίου η Mantis Group, προτιμητέος επενδυτής, έχει διαθέσει ήδη περίπου 1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μέχρι τη μεταβίβασή της σε νέο εταιρικό σχήμα, το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 2,3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει ότι θα εισρεύσουν περί τα 20 εκατ. ευρώ στην εταιρεία για την κάλυψη μεταξύ άλλων υποχρεώσεων σε τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιους φορείς.

Σημειώνεται ότι η οινοποιία Μαλαματίνας διαθέτει τρία οινοποιεία, εγκατάσταση εμφιάλωσης δυναμικότητας 35.000 φιαλών/ώρα και εγκατάσταση αποθήκευσης με χωρητικότητα δεξαμενών 1.550 τόνους ρετσίνας.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΨΑΡΙΑ: Μια από τις πιο επιτυχημένες αποεπενδύσεις τους έκαναν οι συστημικές τράπεζες πουλώντας Σελόντα και Νηρέα στην Andromeda Seafood (Ammera Capital, Mubadala Investment), εν μέσω των επιθετικών πωλήσεων ιχθυοπληθυσμού από τουρκικές εταιρείες και πριν την Covid-19.

Συνολικά, το 2019 Νηρεύς, Σελόντα και Ανδρομέδα είχαν προ φόρων ζημιές 97,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 οι πωλήσεις σημείωσαν, λόγω της πανδημίας, πτώση από 15% (Νηρεύς) ως 30% (Ανδρομέδα), σε σχέση με τις αναμενόμενες.

Επιπρόσθετα, Νηρεύς και Σελόντα εισέπραξαν αθροιστικά στις 21 Απριλίου 2020 μόλις 44,8 εκατ. ευρώ από την Μπιτσάκος έναντι 51 εκατ. ευρώ, που είχε συμφωνηθεί, λόγω αναπροσαρμογής της αξίας της βιομάζας ιχθυοπληθυσμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v