Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2021

Η τιμή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σφηνάκια για ElvalΗalcor, Folli Follie

Η τιμή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σφηνάκια για ElvalΗalcor, Folli Follie

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ: Σωστή είναι η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη να συγκροτήσει επιτροπή στο υπουργείο για την παρακολούθηση έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για να συμπληρωθούν και εντέλει, να εφαρμοστούν οι νόμοι. Διότι, στην Ελλάδα, το σύνηθες είναι να ψηφίζονται οι νόμοι, αλλά να μην τίθενται σε εφαρμογή, λόγω του ότι η δευτερογενής νομοθεσία (κατά κύριο λόγο υπουργικές και κοινές υπουργικές αποφάσεις) εκδίδονται με ταχύτητα… χελώνας.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος πτωχευτικός νόμος, που για να καταστεί λειτουργικός, χρειάζεται 54 κοινές υπουργικές αποφάσεις. Σχεδόν πέντε μήνες μετά την ψήφισή του και ενώ, αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2021, η πλειονότητα των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) δεν έχει εκδοθεί.

Συνεπώς ορθή είναι η απόφαση του κ. Γεωργιάδη, ωστόσο, μένει να δούμε πώς αυτή η επιτροπή θα επιταχύνει τις διαδικασίες και ειδικά, όταν πρόκειται για περιπτώσεις δευτερογενούς νομοθεσίας στις οποίες εμπλέκονται και άλλα υπουργεία. Απαιτούνται, δηλαδή, ΚΥΑ. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστό. Το γνωρίζουν άλλωστε καλά οι εταίροι και οι δανειστές μας, οι οποίοι στην πρόσφατη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας διατηρούν επιφυλάξεις για το πόσο γρήγορα μπορούν να υλοποιηθούν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί καθυστερεί η νομοθέτηση αλλά γιατί αργούν οι μετέπειτα ρυθμίσεις.

 

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Tην… τιμή περιμένει η αγορά, πριν αρχίσει να αξιολογεί επί της ουσίας το όλο deal. Η  «σταδιακή» υλοποίηση που προαναγγέλθηκε και η όποια ενδεχόμενη καθυστέρηση φαίνεται να σχετίζονται με την ταχύτητα με την οποία εκτυλίχθηκε η συμφωνία και τις ανάγκες χρηματοδότησης που εύλογα δημιουργεί το μεγάλο ποσό της συναλλαγής, για την πλευρά Περιστέρη. 

Ως γνωστόν, η παροχή τραπεζικών δανείων για αγορά μετοχών δεν είναι πια «παιχνιδάκι» όπως κάποτε… Κι από την άλλη, είτε τα έχει τα λεφτά είτε όχι, κανένας μεγαλοεπιχειρηματίας δεν κάνει τέτοιες συμφωνίες χωρίς δανεισμό.

Κατά την άποψη πάντως της στήλης, που από χθες σημείωσε την καχυποψία μεγάλου μέρους της αγοράς, εύλογη βεβαίως μετά τα όσα προηγήθηκαν σε σχέση με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καλό είναι να βγαίνουν συμπεράσματα, αφού συμπληρωθεί κάπως το «παζλ».

Το ολλανδικό «έργο» στον κατασκευαστικό τομέα μάλλον έχει πολλά επεισόδια ακόμη. Αλλωστε κέρδη της τάξης του +100% σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ανοίγουν την όρεξη.

Είτε είναι «realised» είτε όχι.


ELVALHALCOR: Την πρόθεση να προχωρήσει και φέτος στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της επιβεβαίωσε χθες η διοίκηση του εισηγμένου oμίλου, στο πλαίσιο του conference call που παρέθεσε προς τους αναλυτές.

Άλλωστε, η διοίκηση βλέπει για φέτος μείωση του δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA, καθώς η ζήτηση στις διεθνείς αγορές είναι ισχυρή, ο όμιλος κερδίζει μερίδια από τους ανταγωνιστές του και παράλληλα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσει σταδιακά το χαμένο έδαφος του 2020 στις ΗΠΑ, μετά την πλήρη απαλλαγή του από δασμολογικές επιβαρύνσεις (σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστές του, που επιβαρύνθηκαν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό).

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι και πρόπερσι, η ElvalHalcor είχε προχωρήσει στη διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή, που οδηγεί σε μια μεικτή απόδοση λίγο κάτω από 1,5%.

ΥΓ: Σύσταση «overweight» και τιμή-στόχος τα 2,70 ευρώ ανά μετοχή από τη Euroxx. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αν ανεβεί η τιμή του τίτλου στο ταμπλό, θα πάμε για placement, προκειμένου να διευρυνθεί το free float και έτσι να τεθεί υποψηφιότητα για ένταξη στον 25άρη.

 

FOLLI FOLLIE: Σε μια προσπάθεια να «σωθεί ό,τι σώζεται», η διοίκηση και το νομικό επιτελείο της Folli Follie αξιοποιεί κάθε στοιχείο των πορισμάτων που έχουν δημοσιευθεί (όπως αυτά των Alvarez&Marsal και PwC) για να «δέσει» αξιώσεις έναντι μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο από την προχθεσινή ενημέρωση, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης (η οποία τελικά αναβλήθηκε) ήταν ότι περαιτέρω έρευνες δεν προβλέπεται να γίνουν, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, πέραν όσων είναι σε εξέλιξη σε δικαστικό επίπεδο.

Αν και περαιτέρω έρευνα θα έριχνε φως στις ύποπτες συναλλαγές και στην γκρίζα δραστηριότητα που εντόπισαν οι ελεγκτές, κυρίως στις ασιατικές θυγατρικές του ομίλου, το κόστος των εξειδικευμένων συμβούλων, που δυνητικά θα αναλάμβαναν αυτό το έργο, φαίνεται να αποθαρρύνει τη σημερινή διοίκηση της FF Group.

Στο ίδιο μοτίβο είναι και η άποψη του νομικού της επιτελείου, που εστιάζει την προσοχή του, όπως αναφέρθηκε σε απάντηση σχετικού ερωτήματος, σε αστικές αξιώσεις και νομικές ενέργειες σε συνέχεια των συντηρητικών κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων των βασικών μετόχων, μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Δεδομένου του μεγέθους του σκανδάλου ωστόσο και της βλάβης που προκάλεσε στη φήμη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς τίθεται το ερώτημα αν θα έπρεπε κάποιος φορέας να αναλάβει το κόστος, για να φτάσουν όλες οι έρευνες στο τέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v