Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 10 2021

Το κόστος της απουσίας που «πληρώνει» η ΔΕΗ και το «όχι» της Ολυμπος στο ΧΑ

Το κόστος της απουσίας που «πληρώνει» η ΔΕΗ και το «όχι» της Ολυμπος στο ΧΑ

ΔΕH: Απανωτά είναι από προχθές τα investors call με τον CEO της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και άλλα διοικητικά στελέχη της εταιρείας.

Οι τηλεδιασκέψεις με ξένους επενδυτές και αναλυτές είναι ακατάπαυστες, όπως πληροφορείται η στήλη, στο πλαίσιο της προσπάθειας της διοίκησης να προσελκύσει κεφάλαια για το «ομόλογο βιωσιμότητας», αλλά και να φέρει ισχυρές διεθνείς συμμετοχές ακόμη και στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Κατά τις ίδιες πηγές, η διοίκηση της ΔEΗ, σε συνομιλίες που κάνει με τους εκπροσώπους funds και ξένων επενδυτών, διαπιστώνει πως η δημόσια εταιρεία είναι άγνωστη στις ξένες αγορές, καθώς απουσιάζει χρόνια από αυτές. Τώρα τη μαθαίνουν και σε αυτό συμβάλλουν και οι εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με χαμηλό χρηματοοικονομικό κόστος.

Για τον λόγο αυτό, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς που συμμετέχουν στις τηλεδιασκέψεις, αυτό που προέχει από τη διοίκηση της δημόσιας εταιρείας δεν είναι το κουπόνι, αλλά το χτίσιμο μίας εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική εταιρεία, που θα ανοίξει τους κρουνούς της χρηματοδότησης και της τοποθέτησης ξένων επενδυτών.

Στόχος, αυτό να κάνει ευκολότερες τις επόμενες κινήσεις…

 

ΟΛΥΜΠΟΣ: Παρακολουθεί αλλά δεν εμπλέκεται στα κυοφορούμενα deals της γαλακτοβιομηχανίας ο μεγάλος παίκτης. Το ενδιαφέρον της Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) αυτό το διάστημα είναι στην ενίσχυση και αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής στα πέντε εργοστάσια που διαθέτει.

Ο Μιχάλης Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., διαψεύδει κατηγορηματικά στη στήλη πληροφορίες/σενάρια περί συζητήσεων ή/και προετοιμασίας σχεδίου για εισαγωγή της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο.

Ο κλάδος, πάντως, βρίσκεται σε «αναβρασμό» μετά την απόκτηση της Vivartia από τη CVC Capital Partners και πολλά κυοφορούνται σε ό,τι αφορά πιθανά ντιλ που εμπλέκουν τη Δωδώνη αλλά και την Κολιός, για την οποία είχε ενδιαφερθεί η τελευταία...

 

ΑΔΜΗΕ - SUNLIGHT: Την πρώτη της κίνηση σε μια νέα αγορά, που αναδύεται και στον εγχώριο ενεργειακό κλάδο, κάνει η Sunlight του Olympia Group -και δεν είναι άλλη από την αποθήκευση ενέργειας.

Η θυγατρική του ομίλου συμφερόντων του Πάνου Γερμανού έχει την τεχνογνωσία στις μπαταρίες και με προηγμένες τεχνολογίες, αλλά αναζητούσε τον δρόμο, όπως αναφέρουν πηγές της στήλης, για να μπει στο «σπορ» της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Και της τον έδωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσα από το σύστημα μπαταριών που θέλει να αναπτύξει στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης στη Θήβα.

Το έργο είναι πιλοτικό και τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και η Sunlight θα αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα. Η στήλη, πάντως, κατάφερε και αλίευσε το χρονοδιάγραμμα του έργου. Σύμφωνα με αυτό, οι διαδικασίες αδειοδότησης, και αφού θεσπιστεί το περιβόητο και περιζήτητο θεσμικό πλαίσιο, αναμένεται να εκκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους και οι άδειες κατασκευής εκτιμώνται προς το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η αγορά της αποθήκευσης ενέργειας δεν αρχίζει και τελειώνει, βέβαια, μόνο στην εγκατάσταση μπαταριών που θα συσσωρεύουν ενέργεια από ΑΠΕ ή από το σύστημα μεταφοράς, αλλά αφορά και στην αποζημίωση των «παικτών» που θα την παρέχουν.

Και προφανώς Sunlight και ΑΔΜΗΕ αναμένουν το νέο θεσμικό πλαίσιο, πριν τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v